ZELO DOBRA NOVICA

Nov žarek upanja za malo Mio, tumor se ne širi več

Objavljeno 28. september 2017 21.14 | Posodobljeno 28. september 2017 21.15 | Piše: Tina Horvat

Bralke in bralci Novic ste za štiriletno Mio Mauko zbrali kar 15.700 evrov. Poleti ji je zelo slabo kazalo, zdaj je tumor v možganih začel razpadati.

Vsa Slovenija drži pesti za štiriletno Mio. Foto: osebni arhiv

LJUBLJANA – Neverjetno, kako dobri in vedno pripravljeni pomagati ste naši bralke in bralci. Kljub temu da ima vsak svoje težave, s katerimi se bolj ali manj uspešno spopada, ste stopili skupaj in po svojih močeh zbrali kar 15.700 evrov za Mio Mauko iz Okoslavcev pri Svetem Juriju ob Ščavnici. Štiriletna deklica je prikrajšana za brezskrbno otroštvo, saj se že od januarja letos bori s hitro napredujočim tumorjem v možganih. Ko so ga zdravniki odkrili, še ni bila stara štiri leta. Da je nesreča še hujša, so za rakom oboleli še štirje iz njene družine, mama Suzana Adanič, oče Denis Mauko, teta Nataša Adanič in babica Štefanija Adanič. Žalostna družinska zgodba je takoj po objavi v Novicah sprožila velikanske valove sočutja in številni so družini, predvsem oboleli deklici, želeli pomagati. In pomagali ste ji bolj, kot je kdor koli lahko sploh pričakoval, v zadnjih letih je to rekordno visok znesek!

5 žarišč je imel njen hitro napredujoči tumor v možganih. Zdaj se ne širi več.

Presenetljivo dobri izvidi

Ko smo jo na začetku julija med našim obiskom za hip videli na oddelku za otroško hematologijo in onkologijo pediatrične klinike, se nam je ob pogledu na bledo deklico s temnimi podočnjaki in brez laskov trgalo srce. Kot nam je njen oče povedal, so bile napovedi zdravnikov zelo črnoglede, njene možnosti za preživetje pa zelo majhne. Prva kemoterapija je bila neuspešna in tumorji v njeni glavici so še kar rasli. Starši so od zdravnikov izvedeli, da v tem primeru nobeno zdravljenje ni več uspešno. Vendar pa Nataša in Denis nista odnehala in sta se mrzlično lotila iskanja možnosti ozdravitve v tujini. Nikakor se nista mogla sprijazniti s tem, da bi se lahko njuni Mii zgodilo najhujše. Veliko upanja jima je vzbujala terapija s protonskim obsevanjem, s katero je ozdravelo že več otrok, ki so jih zdravniki že odpisali.

Medtem ko je bilo naše poletno srečanje neznansko žalostno, pa je bila izročitev čeka dva meseca pozneje veliko bolj vesela. Še bolj kot izjemne vsote vaših prispevkov se je Mijina družina namreč razveselila rezultatov preiskave z magnetno resonanco (MR) pred dvema tednoma. »MR glave je bil presenetljivo dober in nam je vlil novo upanje. Pokazal je namreč, da je tumor začel razpadati in se ne širi več, metastaze so izginile. Zdravniki so bili presenečeni, dejali so nam, da takšnega izvida niso pričakovali,« nam presrečen pripoveduje Denis Mauko, ko se z njim dobimo na pediatrični kliniki na prvi dan njene nove kemoterapije. To so zaradi viroze morali prestaviti, zato je mala Mia tudi v izolaciji, da ne bi še bolj zbolela.

Laski ji že malo rastejo

Za malo Mio je torej zelo težko poletje. Namesto doma in na morju je tri mesece preživela v Ljubljani in prejela 40 obsevanj. »Vsa družina, še Mijin bratec, sedemletni Tai, smo počitnice preživeli kar tukaj, po obsevanjih pa smo bili vsaj malo lahko doma. Taiu večkrat rečem, naj samo še malo zdrži, potem pa bomo šli skupaj z Mio na morje. Zdaj pa spet začenjamo novo kemoterapijo in upamo, da bo uspešna. Težko nam je, najbolj težko je seveda Mii. Zadnjič se je igrala v parku in neka deklica ji je rekla, da je zelo grda, ker nima laskov. To jo je zelo prizadelo. Zdaj ji laski že malo rastejo in prav danes zjutraj si je lahko že vpela dve špangici,« se trudi biti dobre volje Denis Mauko, ki se tudi sam vozi na obsevanja in kemoterapije iz Okoslavcev v Ljubljano, medtem ko je njegova žena v bolnišnici z Mio. Tudi dekličina babica Štefanija je v teh dneh v UKC Ljubljana, saj čaka na operacijo zaradi raka dojke.

Zadnjič se je igrala v parku in neka deklica ji je rekla, da je zelo grda, ker nima laskov. To jo je zelo prizadelo.
 

Kmalu na operacijo v tujino?

A najnovejši zdravstveni izvidi morda nakazujejo, da bo trpljenja družine Mauko morda vendarle konec. Prek zavarovanja Best Doctors so namreč našli več klinik v tujini, kjer bi deklico v prihodnosti lahko operirali. »Iz Arizone in iz Pensilvanije so nam sporočili, da je za zdaj še ne morejo operirati in da naj nadaljujemo zdravljenje v Sloveniji. Ko bo dovolj stabilna, pa bi jo prepeljali v ZDA in bi jo tam operirali,« razloži in doda, da jim bo zbrani denar iz Kramberjevega sklada še kako prav prišel. »Niti evra ne bomo zapravili za kaj drugega, denar čaka na tisti dan, ko bo naša Mia tako stabilna, da jo bomo lahko odpeljali na operacijo v tujino. Best Doctors plača namreč samo toliko, kolikor operacija stane v Sloveniji, otroka pa lahko spremlja samo eden od staršev.«
Pri tem bi se Denis Mauko v imenu družine iz srca rad zahvalil vsakemu posebej, ki je daroval denar za njihovo Mio, poleg tega pa tudi Osnovni šoli Kapela, kjer so starši pripravili zbiralno akcijo. 

Deli s prijatelji