POSLOVNI RAZLOGI

Nov šok za Ajdovce – odpuščajo tudi v Fructalu

Objavljeno 29. junij 2012 15.28 | Posodobljeno 29. junij 2012 15.28 | Piše: T. L., STA

Srbski lastnik je obljubil, da odpuščanja ne bo, med odpuščenimi so zdaj tudi invalidi.

Fructal

AJDOVŠČINA – Po propadu Primorja Ajdovce čaka nov šok: Fructal bo po sklepu uprave družbe iz poslovnih razlogov odpustil 28 delavcev, od tega pet invalidov, je povedal sindikalist Euro Brozič. Kot je dodal, je deset izmed delavcev že izrazilo željo, da se o postopku odpovedi pogodbe o zaposlitvi obvesti sindikat, ta pa bo tudi preveril utemeljenost razlogov za odpoved pogodbe. 

Od omenjenih 28 delavcev je torej pet invalidov, ki jim v kratkem tako in tako ne bodo mogli vročiti odpovedi pogodbe, saj mora ta še skozi sito pristojne republiške komisije, ki lahko da tudi negativen odgovor, je še pojasnil izvršni sekretar Obalne konfederacije sindikata KS 90 Brozič.

Na seznamu 28 delavcev

Pri približno polovici od 28 delavcev, ki so na seznamu odpuščenih, naj bi sicer po Brozičevih besedah šlo za t. i. mehka odpuščanja, kjer delavci iz različnih razlogov (če so npr. tik pred upokojitvijo) soglašajo s postopkom odpovedi delovnega razmerja.

Konkretne razloge za odpuščanja v sindikatu trenutno preučujejo, v ponedeljek pa bo na vrsti še en sestanek z upravo družbe oziroma njeno strokovno službo, je še napovedal Brozič.

Srbski lastnik obljubil, da odpuščanja ne bo

Neuradni podatki o odpuščanju zaposlenih v Fructalu so zakrožile že prejšnji teden. Ob prevzemu Fructala se je novi lastnik, srbski Nectar, sicer obvezal, da ne bo odpuščal delavcev, prav tako pa naj bi v Ajdovščini ostal tudi razvoj.

Fructal je z delom začel leta 1945. Število zaposlenih se je povečevalo do leta 1991, ko je zaradi spremenjenih političnih razmer ob razpadu Jugoslavije, zapiranja trgov in osamosvajanja podjetij v nekdanjih republikah Jugoslavije tudi v Fructalu prišlo do zmanjšanja obsega proizvodnje ter števila zaposlenih s 1500 na 780. Odtlej se je število zaposlenih nenehno zmanjševalo in konec lanskega leta doseglo številko 364.

Fructal prodala zadolžena Pivovarna Union

Fructal je kot samostojno podjetje deloval vse do leta 2001, ko je skoraj 94-odstotna lastnica podjetja postala Pivovarna Union. Ta ga je bila primorana prodati zaradi zmanjševanja dolga do bank upnic. Med več interesenti za nakup je bil izbran Nectar, ki je za Fructal odštel 35,3 milijona evrov.

Deli s prijatelji