PROTI NOVELI

Nov referendum: v tednu dni kar 80.000 podpisov

Objavljeno 10. marec 2015 08.47 | Posodobljeno 10. marec 2015 08.48 | Piše: STA, D. P.

Koalicija Za otroke gre, ki zagotavlja, da je že zbrala potrebnih 2500 podpisov pod pobudo za referendum o noveli, bo v DZ danes dopoldne vložila pobudo za referendum.

Bistvo meje ni omejevanje otrok in mladostnikov, ampak zagotavljanje varnosti.

LJUBLJANA – Državni svet (DS) bo danes obravnaval predlog za odložilni veto na novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki pravice istospolnih parov izenačuje s pravicami heterospolnih. Predlog za odložilni veto je podala interesna skupina lokalnih interesov. Koalicija Za otroke gre pa bo v DZ vložila pobudo za referendum o noveli.

Sprememba uradne definicije

Interesna skupina lokalnih interesov DS meni, da spreminjanje definicije zakonske zveze v noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih prinaša prikrite pravne posledice. Novela pomeni izbris uradne definicije moža in žene, opozarjajo.

Poleg tega novela glede na to, da posvojitev dovoljuje tudi istospolnim parom, ni v skladu z otrokovo koristjo, menijo. Po njihovih navedbah otrokom omogoča, da odraščajo tudi v okolju, ki ni optimalno za njihov razvoj. Sprejemanje novele po skrajšanem postopku, ki ni bil upravičen, pa ni omogočilo kakovostnega soočenja vseh argumentov.

V tednu dni dovolj podpisov

Predlog za odložilni veto bo sprejet, če bo število oddanih glasov 'za' večje od števila oddanih glasov 'proti', pri čemer mora za sprejetje predloga glasovati najmanj 11 državnih svetnikov. Pri vnovičnem odločanju v DZ mora za sprejetje novele glasovati večina vseh poslancev, torej 46.

Koalicija Za otroke gre, ki zagotavlja, da je že zbrala potrebnih 2500 podpisov pod pobudo za referendum o noveli, pa bo v DZ danes dopoldne vložila pobudo za referendum o noveli. Po poročanju Reporterja je koalicija Za otroke gre zbrala 80.518 podpisov. 

Deli s prijatelji