PRESTRAŠENI

Nov napad medvedke, ki je ranila 12-letnika

Objavljeno 10. april 2016 21.45 | Posodobljeno 10. april 2016 21.45 | Piše: Milan Glavonjić
Ključne besede: medvedi Dane

Samica s tremi mladiči ustrahuje vasi okoli Sodražice in Ribnice.

Foto: Milan Glavonjić

DANE – Pomladansko sestradani medvedki s tremi mladiči, domnevajo, da isti, ki je sredi marca v zgodnjem jutru razkosala v skednju privezano šestletno brejo kobilo na Sinovici, so se pred nekaj dnevi znova cedile sline. Središču Sodražice se je približala na sto korakov in na domačiji nad Bistrico planila na kozo. Ta se seveda ni mogla ubraniti njenim ostrim krempljem in zobem. Ne le lačna, tudi hudo nevarna ista kosmata družina že od jeseni lomasti po sodraških vaseh, večkrat se potika na Ribniškem. Ko se ji tam izmuzne pojedina, v zavetju gozdov in neobljudenih travnikov odhlača proti Bloški planoti, od tam pa čez Slemena navzdol do Velikih Lašč. Žrtev domnevno prav teh medvedov bi skoraj postal tudi 12-letnik iz Zamosteca: presenetili so ga sredi novembra na poti domov iz Sodražice, tik za zadnjo razsvetljeno hišo na koncu pločnika, ko je že zavil na poljsko pot. Odnesel jo je z globinskimi praskami, veliko hujša je bila njegova duševna stiska.

Blizu hiš

V Zamostecu srečujejo medvedko s tremi, dvema in z enim mladičem, triletnega samca, mlajšo medvedko. Kdo jih bo vse preštel. »On dan so po vlaki proti gozdu, streljaj od hiš, korakali medvedka in njena trojica. Odžejali so se v Bistrici, nato prečkali vas,« je sosedom razlagala Olga Benčina iz zaselka Podgora v naselju Zamostec. Prestrašena, kako ne bi bila, je poklicala policijo, tako kot nekaj dni prej njen sin Brane v bližnjih Žimaricah. »Vrtim telefonske številke, a nič ne zaleže. Res je, da so lovci kmalu prišli, a še niso ukrepali. In ne bodo, ko je zver v teh krajih več vredna kot človek. Deset dni je tega, kar je medved (lahko jih je bilo več) prilezel iz slemenske strani; potacal je 1,2 metra visoko žično ograjo nad hišo. Pravzaprav rinil je v naselje ob državni cesti,« Brane Benčina pokaže sveže sledi. Kokoši v kurniku ni napadel, tudi kisle vsebine kompostnika ni obračal z gobcem. Ob izhodu na drugi strani je prebil šest metrov dolgo ograjo in nekaj stebrov, še več jih je poškodoval. »Od takrat se je dvakrat vrnil, vedno ponoči. Ne vem, kaj ga sili v ograjo, ki jo vsakič raztrga. Morebiti mu dišijo mladi nasadi malin, hrušk, sliv, marelic, bližina čebelnjaka. Škoda še ni velika, toliko bolj pa se bojimo za varnost, predvsem otrok, ne le v Žimaricah, ampak pri vsaki hiši daleč tod okrog. Panika je totalna, država pa si misli – molčite in z medvedom sobivajte.«

Razmesarjena Breda

Že naslednjo noč so v vasi Dane, pod ribniško Veliko goro, psi na dvoriščih lajali v en glas. Alarm je pri Marnovih, nedaleč od manjšega smučišča, sprožil družinski trop zagotovo iste medvedke s tremi mladiči, ki je pokončala Kožarjevo kobilo na Sinovici. »Naš Luks je bil pripet, a se mu je hotelo utrgati, tako močno je lajal in cvilil. Jasno je vse prebudil. Mož in tast sta z balkona slišala neznosno lomastenje in se nad hišo, kjer je petdeset metrov daleč obora za osla, odpravila z lučmi,« opisuje snaha Ivana. Pet let star Marko in leto mlajša Breda sta bila edina osla v vasi. Moška sta v soju luči zagledala zijajočo odprtino v kotu obore. Osla, zelo dobra opazovalca, ki hitro začutita vsako spremembo in nevarnost, naj bi medvedka z naraščajem presenetila v spanju. Štalarka (ker zgolj napada žival v hlevih), tako je zapisana pri lovcih, se je, ko je zavohala plen, zapodila v nekoliko šibkejšo, okoli 250 kilogramov težko Bredo, pri tem so ji s preganjanjem pomagali mladiči, Marko pa se je prestrašen pognal v panični beg.

Oslici so trgali zadnjico in jo najbrž pokončali za ograjo, nato pa z ostrimi zobmi odvlekli nekaj deset metrov nižje, v gozdno podrast. Proti jutru so se umaknili, a ne daleč, saj so se po ostanek kadavra vrnili naslednji večer.

Medved tudi na Koroškem

Na območju občine Črna na Koroškem, med kmetijo Matvoz in Žerjavom, sta dva delavca podjetja MPI včeraj zjutraj opazila medveda. Ker je to območje priljubljeno med lokalnimi rekreativci in pohodniki, so opozorili na previdnost in odsvetovali gibanje tam. Kot je še povedala črnjanska županja Romana Lesjak, so na teren že odšli lovci LD Pogorevc Črna na Koroškem. 

Posneli so jo

Pred tem so lovci v bližini namestili kamero: posnetek na njej razkriva tatove, ob treh ponoči medvedko s tremi mladiči. Vrnila se je še tretjič in požrla še ostanke mesa, po svoj plen so se prismukale tudi lisice. Od oslice sta ostala le kožuh in glava, medvedi pa so se umaknili – znova jih srečujejo v Zamostecu –, tudi odvzem mladiča, ki je bil načrtovan, je (za zdaj) spodletel.

»Osel Marko je bežal proti hišam in se tako rešil. Sredi vasi smo ga ujeli in dali sosedu v štalo. Ne vem, kaj bo z njim, meni gre na jok, ko se mi v sanjah prikaže ta ljubki parček,« pripoveduje Ivana. Pretresena svojih dvojčic v vozičku ne pelje več niti meter stran od hiše. Njuna prababica Štefka Marn je hodila peš v službo v Ribnico, a o medvedih, se spominja, takrat ni bilo ne duha ne sluha. Deset let je tega, ko je prvi prirogovilil v vas, od takrat jih je vedno več. Nihče več se ne počuti varnega.

In kaj naredi država? Na ministrstvu za okolje in prostor se vsekakor zavedajo, da v tem času kosmatinci skupaj z mladički zapuščajo brloge, zato so v torek objavili opozorilo: »Pomembno je, da se izogibamo krajem, kjer bi utegnili biti brlogi, in psov ne spuščamo s povodca. Če zagledamo medveda, se mu ne približujmo in ga ne nadlegujmo.« In še: »Poudariti je treba, da so srečanja z medvedi v naravi izjemno redka. Medved v človeku ne vidi plena, temveč grožnjo in se mu zato najraje izogne, če je to le mogoče. Napad se lahko zgodi, če se približamo medvedki z mladiči ali medveda presenetimo zelo na blizu.«

In kaj naj naredijo prebivalci Dan, Zamosteca? Ne rinejo oni k medvedu, ampak medved k njim.  

 

Deli s prijatelji