POPLAVNA OGROŽENOST

Notranjska: polnijo protipoplavne vreče, najhuje v Lazah pri Logatcu

Objavljeno 17. februar 2014 18.15 | Posodobljeno 17. februar 2014 18.23 | Piše: M. U.

Obseg poplavljenih površin se bo še povečal.

Povečani pretoki rek in poplavna ogroženost na kraških poljih. Foto: Arso

LJUBLJANA – O težavah zaradi poplav poročajo iz Notranjske, kjer je v vasi Planina voda zalila sedem hiš, medtem ko se v Loški dolini razmere izboljšujejo, poroča Radio Slovenija. Župan Šmarate Janez Komidar je dejal, da je cesta Šmarata–Kozarišče pogojno prevozna. Na cestišču je namreč še vedno okoli 10 centimetrov vode, a prevozi s čolni niso več potrebni. Zato so odšli člani CZ Kranj, ki so prejšnje dni skrbeli za prevoze vaščanov s čolnom, domov. »Če bomo 'mornarico' spet potrebovali, bodo za to poskrbeli lokalni gasilci,« je še povedal Komidar. Umirjeno je tudi na območju Knežaka.

Najhuje v Lazah pri Logatcu

Najslabše kaže trenutno v vasi Laze v občini Logatec, ki leži na robu Planinskega polja. Gladina vode se je v noči z nedelje na ponedeljek dvignila za 10 centimetrov, je povedal Damjan Barut, svetovalec CZ občine Logatec. Voda je začela neposredno ogrožati okoli 10 objektov, zato so napolnili še 5000 dodatnih protipoplavnih vreč, tako da jih imajo zdaj samo v Lazah že 10.000.

Na Cerkniškem jezeru, kjer je voda že zalila parkirišče pred gostiščem Jezerski hram, gladina še vedno narašča, je povedal Jože Turšič, poveljnik CZ občine Cerknica in dodal: »Za vsak primer smo začeli polniti vreče. Na Dolenjem jezeru je najbolj izpostavljen objekt nekdanjega Gostišča Mulec, kjer je voda v poplavah leta 2000 zalila delavnico. Nekatere predmete so že prestavili višje, pripravljene so tudi protipoplavne vreče.« Medtem pa je voda v krajinskem parku Rakov Škocjan, kjer je zalila nekaj počitniških hišic, že začela odtekati.

Iz Gradišča nad Prvačino poročajo, da je občan na svoji hiši opazil velike razpoke v stenah, ki so najverjetneje posledica močnih padavin in drsenja zemljine.

Sava trenutno narašča v svojem srednjem in spodnjem toku

Na Arsu dodajajo, da lahko na območju Zasavja pride v popoldanskih urah do razlivanj na izpostavljenih mestih. V poznih večernih urah bo Sava na vodomerni postaji Jesenice na Dolenjskem dosegla najvišji pretok okrog 1800 m3/s in nato začela počasi upadati.

Obseg poplavljenih površin bo še večji

Danes in v prihodnjih dneh se bodo gladine ojezerjenih površin na Cerkniškem jezeru, Planinskem polju in v Loški dolini še dodatno povišale. Prav tako se bo povišala gladina vode na Ljubljanskem barju. 

Pretok reke Krke je začel ponovno naraščati, predvidoma v torek čez dan bo na vodomerni postaji Podbočje reka dosegla pretok okrog 310 m3/s. Poplavljena območja ob Krki se bodo prehodno povečala.

Deli s prijatelji