RAZKRITO

Notranjost razkošne vile Tomaža Lovšeta na Floridi

Objavljeno 23. september 2011 17.03 | Posodobljeno 23. september 2011 17.35 | Piše: S. N.

Ekskluzivno o naših bogataših in njihovih vilah v tujini

Tomaž Lovše ima na Floridi luksuzno nepremičnino

LJUBLJANA – Odkritje luksuzne nepremičnine na obalah Mehiškega zaliva v Naplesu, floridskem mestecu, ki mu pravijo kar kraljevski dragulj, bo Tomaža Lovšeta zagotovo povzdignilo na lestvici najbogatejših Slovencev. Za to investicijo lastnika slovenskega in italijanskega Dinersa ter predsednika Smučarske zveze Slovenije doslej nismo vedeli; letošnja ocena vrednosti nepremičnine znaša 14 milijonov dolarjev, za prav toliko jo je Lovše kupil 2009.

Vila za 14 milijonov dolarjev

Štirinadstropno vilo z bazenom in zemljiščem na obali je kupil prek podjetja DC Invest LLC, ki jo je 15. julija 2009 registriralo na Floridi. V registru je navedeno, da gre za domače podjetje s sedežem na naslovu 7621 Bay Colony Drive, Naples. Zapisan je tudi pooblaščeni agent, J. Thomas Conroy, odvetnik iz Naplesa. Lovšetova vloga v družbi z omejeno odgovornostjo je dvojna: vpisan je kot ustanovitelj in menedžer. Ob njegovem imenu je zapisan tudi naslov, ne slovenski, ampak tisti iz Monaka: 19 Rue des Speleunges, Monaco. Z dodatnim preverjanjem ugotovimo, da gre pravzaprav za slovito Avenue des Spélugues v Monte Carlu, kjer so Lovšetovi sosedje izjemno zanimivi in finančno močni ljudje. V registru podjetja je pripetih še dvoje rednih letnih poročil.

Na internetu smo našli naslov DC Investa in spoznali, da je sedež Lovšetove družbe izjemno luskuzna nepremičnina: za 14 milijonov dolarjev jo je kupil od Connie in Toma Gallowaya, bogatih zakoncev iz Louisiane, ki sta v Naplesu poskrbela za vinski festival, in sicer organizirala številne dogodke za vipovce. Nepremičnino, ki sta jo prodala Lovšetu, sta kupila leta 1999 za precej manj denarja, 4,5 milijona dolarjev. Nekdanja lastnika očitno nista tako uspešna v izogibanju conam davčnega tveganja kot njun kupec Lovše, rezident Monaka, saj proti zakoncema dacarji iz Louisiane vodijo uradni postopek zaradi utaje davkov. Gallowayeva sta očitno kupila samo parcelo, ob enem zapisu ob Lovšetovi nepremičnini namreč piše, da gre za objekt, ki ga je dizajniral David Humphries in zgradilo podjetje Kurtz Homes leta 2002.

Elitna lokacija ob Tihem oceanu

No, Lovšetovo nepremičnino je prodajala neka agencija, in sicer za 15,9 milijona dolarjev. Podrobno sta opisani zunanjost in notranjost. Izvedeli smo, da ima ta zelo luksuzna in kakovostna nepremičnina 149 metrov dolgo sprehajališče ob obali, približno 1000 kvadratov stanovanjskega dela na skoraj 4000 kvadratov velikem zemljišču. Ker gre za štirinadstropni objekt, je v vili tudi prekrasno dvigalo. Lastnik ima nekaj razkošnih dnevnih sob, štiri spalnice, sedem kopalnic, nekatere v velikosti apartmaja, delovni kabinet, knjižnico, domači kino s 15 sedeži iz najbolj finega usnja, hišni teater, sobo za spa in masažo, salon za telovadbo, sobo za biljard, šest garažnih prostorov, savno in vinsko klet s 4000 steklenicami …

Na fotografijah je dobro viden slog prejšnjih lastnikov. Pohištvo je iz masivnega lesa, dominantni motivi na slikah, stenskih in drugih dekorativnih oblogah so prizori lova in idilični slog življenja. Da je bil nekdanji lastnik strasten lovec, govori tudi to, da je en prostor napolnil s trofejami. Opis nepremičnine seveda ne bi bil popoln brez omembe, da je iz hiše sijajen razgled na Tihi ocean, da objekt od zunanjega sveta omejuje najkakovostnejša ograja iz kovanega železa, že bežen pogled na teraso z bazenom pa priča, da se lastnik ne giblje le v najvišjih slovenskih krogih, ampak tudi ameriških. Povejmo še, da je lanski davek na nepremičnino znašal več kot 133.000 dolarjev. To ni čudno glede na vrednost nepremičnine in dejstvo, da spada Naples med najbolj ekskluzivne floridske destinacije. Tam ni množičnega turizma kot v Miami Beachu ali Palm Beachu. Naples kot novi ali alternativni dom izberejo najbogatejši Američani in tujci, saj je mestece ukrojeno po njihovi meri. Tam je redno Ferrari Auto Show, središče mesta pa še najbolj spominja na kraje ob Azurni obali kot Floridi.

Kljub razkošju se je lotil prenove

Lovše se ni zadovoljil z obstoječo luksuzno notranjostjo, vilo je po nakupu obnovil; vse to piše v floridskem javnem registru, jasno je viden potek transakcij. DC Invest je 30. julija 2009 kupil nepremičnino, jo zastavil pri banki TIB, 5. novembra 2010 pa sklenil pogodbo o prenovi s podjetjem Granite Construction Ltd. Naknadno, prek elektronske pošte z Lovšetom, izvemo, da je za ureditev najel tamkajšnjega slovitega dizajnerja, znanega pod imenom Steven G.(urowitz). Izvemo še, da Lovše nakup imenuje kot investicijo in transakcijo svojega ameriškega Real Estate Funda. Čeprav je poudaril, da je to njegova edina investicija prek DC Investa, kljub skrbni preiskavi v niti enem ameriškem registru ni niti najmanjše sledi, da je investiral še kje drugje v ZDA kot v Naplesu. Lovše je poleg tega vztrajal, naj podjetje imenujemo kot nepremičninski sklad, čeprav je DC Invest v trgovski register vpisan kot LLC, torej družba z omejeno odgovornostjo. Na Bay Colony Drive DC Invest ima v imenik vpisano telefonsko številko.

Davčne oaze

Florida ima tako kot ameriška zvezna država Delaware liberalni davčni sistem, tako da vsi, ki uporabljajo t. i. poslovanje off shore oziroma se poskušajo ogniti plačevanju davkov, prav tu registrirajo podjetje ter prek tega pogosto kupujejo nepremičnine. Mimogrede: prav ta model je uporabljal zaročenec pevke Severine Milan Popović, dokler je živel v Miamiju, pa tudi drugi številni slovenski, hrvaški in srbski podjetniki. Praviloma vsi, ki v Evropi poslujejo prek podjetij na Cipru, Britanskih Deviških ali Kajmanskih otokih, v Luksemburgu, na Irskem, v Monaku..., slej ko prej registrirajo podjetje tudi na Floridi. Tako je tudi z Lovšetom. Njegov Findale Enterprises B.V., prek katerega je lastnik slovenskega in italijanskega, nekoč pa tudi hrvaškega Dinersa, ima v Tortoli na Britanskih Deviških otokih. Njegova druga davčno olajševalna poslovna cona je Luksemburg. V e-pošti je potrdil, da je podjetje Findale Enterprises S.A. (Société Anonyme) njegovo.

Ni redkost, da v firmah kot administratorji ali zastopniki delajo vselej eni in isti ljudje. O tem smo se prepričali v luksemburškem registru podjetij. Luksemburški Findale je pravzaprav denominirana družba C.E.P.A. (Compagnie Européenne de Participations S.A.). Pooblaščeni predstavnik te je bil prej Britanec Alastair M. Cunningham z naslovom v ciprski Nikoziji. Pred tem je deloval iz davčne oaze otočja Shark, ko pa je tam klima za zastopnike fantomskih podjetij postala neprijazna (on osebno je bil direktor kar 573 takih družb), je poslovanje preselil v davčno oazo v Sredozemlju. Lovšetov predhodnik v luksemburškem registru je znan tudi po vlogi v kontroverzni privatizaciji v Belorusiji, kjer je na sceni režim Aleksandra Lukašenka, in drugih državah nekdanje ZSSR. Zanimivo je tudi to, da je bil Lovšetov Findale Enterprises B.V. lastnik srbskega Dinersa, zdajšnji lastnik pa je družba iz Luksemburga. Vprašanje, naslovljeno na direktorja Diners Club Internationale Belgrade Obrada Sikimića, je ostalo brez odgovora: dotikalo se je lastniških povezav med Lovšetovim Findale Enterprise B.V. in zdajšnjim lastnikom, družbo SKB Capital S.A. s sedežem v Luksemburgu, priložen je bil dokument, iz katerega je razvidno, da je Lovšetov Findale Enterprises omenjen v kontekstu neke dvomljive privatizacije v Srbiji skupaj s podjetji iz Rusije. Ker odgovora ni, je težko vedeti, ali ima Lovše v srbskem Dinersu še vedno lastniški vpliv.

 

Jutri: nadaljevanje o Lovšetovi vili na Floridi

Zapis je odlomek iz dopolnjene izdaje dela Kondo, kondo avtorice Irene Divković Milanović, ki bo izšla po objavljenih tekstih v Slovenskih novicah, v njej pa razgalja tudi premoženje slovenskih tajkunov.
Deli s prijatelji