BEGUNSKA KRIZA

Notranja ministrica: O nadzoru na slovenski meji je še prezgodaj govoriti

Objavljeno 14. september 2015 20.15 | Posodobljeno 14. september 2015 20.15 | Piše: STA, M. U.

Nemčija in Avstrija sta uvedli začasni mejni nadzor.

Vesna Györkös Žnidar.

BRUSELJ – Odločitvi Nemčije in Avstrije za začasno uvedbo nadzora na meji za zdaj ne vplivata na razmere v Sloveniji, ki natančno spremlja dogajanje v sosednjih državah in ustrezno prilagaja svoje dejavnosti. O tem, ali se bo tudi Slovenija odločila za ta ukrep, pa je preuranjeno govoriti, je v Bruslju dejala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.

Ministrica je ob prihodu na izredno zasedanje notranjih ministrov EU o beguncih izpostavila, da je današnji sestanek izjemno pomemben, na njem pa pričakuje potrditev sklepa o premestitvi 40.000 oseb in politični dogovor o premestitvi dodatnih 120.000 oseb iz najbolj obremenjenih držav, ki so trenutno pod nesorazmernim pritiskom.

»Na zasedanje prihajam s pozitivnim sporočilom Slovenije, da je v duhu solidarnosti pripravljena sodelovati tudi v tem projektu,« je poudarila ministrica, ki o konkretnih številkah beguncev, ki jih je Slovenija pripravljena dodatno sprejeti, ni želela govoriti.

V povezavi s predlogom za vzpostavitev stalnega mehanizma za premestitev beguncev pa je dejala, da določena vprašanja ostajajo odprta, in ko bodo dobili odgovore, bodo ti podlaga za odločitev v prihodnje.

Notranji ministri EU danes na kriznem sestanku v Bruslju razpravljajo o premestitvi 120.000 beguncev iz Grčije, Italije in Madžarske po drugih članicah. Dan pred sestankom je Nemčija zaradi velikega pritiska beguncev začasno ponovno uvedla nadzor na mejah, kar po navedbah Evropske komisije potrjuje nujnost ukrepanja.

Deli s prijatelji