NAJDBA

Nostalgija: soka Pingo ni več, embalaža še živi

Objavljeno 26. julij 2013 17.55 | Posodobljeno 25. julij 2013 23.21 | Piše: S. N.

Imate doma še shranjene embalaže kultnih proizvodov, ki danes izginjajo ali so izginili? Pišite nam, naj jih spozna še mlajša generacija.

Bralec Janez je pinga našel med pohajkovanjem po Belem Križu.

LJUBLJANA – Starejša generacija se zagotovo spomni soka Pingo, ki je pred desetletji kraljeval na trgovskih polic. Sčasoma pa se je prepoznavna embalaža spremenila, spomini pa obledeli. No, nekaj se je vseeno ohranilo do današnjega dne: embalaža soka Pingo.

Zvesti bralec spletnih Novic, Primorec Janez, je tako med pohajkovanjem po Belem Križu našel embalažo nekoč vsem znanega soka in nam poslal tudi fotografijo »vroče najdbe«. Neznani žejni osebek je namreč pinga na fotografiji popil že okoli davnega leta 1985, razkriva datum proizvodnje na izjemno dobro ohranjeni, le precej umazani embalaži. Če ga je popil otrok, je medtem že odrasel in ima morda že svoje otroke, če ga je upokojenec, ga je zob časa mogoče že spravil na »britof« ... Le embalaža pinga je ostala. Tokrat brez slamice.

Nostalgična najdba kot ekološka nevarnost

Da sok Pingo ni kar tako, kaže tudi dejstvo, da ima na facebooku svojo stran, kjer so pred dobrim letom objavili fotografijo embalaže pinga, ki je bila proizvedena leta 1985, najdena pa na ljubljanskem Golovcu. 

Glede na to, da je Janezova embalaža pod milim nebom ležala celih 28 let, lani najdena z Golovca pa 27 let, ob tem ni odveč opozorilo, da je naravo treba varovati, zato embalaža ne sodi nikamor drugam kot v koš oziroma v reciklirna zbirališča. Primer pinga namreč kaže, da niti skoraj 30 let ni dovolj, da bi se plastika razgradila. 

 


Ste zbiralec embalaže nekdaj kultnih blagovnih znamk? Pišite nam.

Kakor koli že, Janeza je – sicer neekološka – najdba embalaže soka Pingo razveselila. Ob tej priložnosti bralce spletnih Novic vabimo k sodelovanju: če imate doma shranjeno embalažo nekdaj kultnih slovenskih blagovnih znamk (na primer Cockta) in tudi tistih, ki segajo v čas obstoja nekdanje Jugoslavije, nam pošljite njihovo fotografijo s konkretnimi podatki in s tem omogočite, da jih spozna tudi mlajša generacija.

 


Koliko let in desetletij traja razgradnja plastičnih in drugih stvari, ki ne spadajo v naravo?  

  • plastična vrečka ni biološko razgradljiva, razpada od 20 do 1000 let (na koncu ostanejo majhni delci)
  • plastična steklenica 100–1000 let
  • cigaretni filter  1–2 leti
  • plastenka 10–100 let
  • sintetična oblačila 1000 let
  • papirnati robčki 3 mesece
  • časopis od 3 do 12 mesecev

Le v razmislek, preden boste naslednjič v naravo odvrgli kaj, kar tja ne spada.  

 

Deli s prijatelji