ODPELJANI

Noseči Barbari in Marjanu odvzeli sedem otrok

Objavljeno 14. december 2013 10.40 | Posodobljeno 13. december 2013 20.43 | Piše: Špela Ankele

V Škofji Loki je socialna služba Barbari Hojkar Šavli in možu Marjanu v torek odpeljala otroke. Nimajo radia in televizije, v trgovini nazadnje pred leti, do septembra je mati naraščaj poučevala doma.

Visoko noseča mamica sedmih otrok, ki so jih ta teden začasno odvzeli, se zateka k branju Svetega pisma in zapisovanju misli, ki ji jih narekuje Gospod. Foto: Špela Ankele

ŠKOFJA LOKA – V torek dopoldne so z začasno odločbo Centra za socialno delo Škofja Loka 41-letni Barbari Hojkar Šavli in njenemu 43-letnemu možu Marjanu odvzeli vseh sedem otrok. V krizni center je od začetka tega tedna nameščenih njunih pet otrok: še ne 13-letna hči in leto mlajši sin, njun 9-letni bratec ter sedem let stari dvojčici. Vseh pet otrok so v torek dopoldne, po naših podatkih je bilo to na začetku prve šolske ure, poklicali od pouka iz razredov Osnovne šole Škofja Loka Mesto in jih odpeljali v krizni center. Nekako v istem času, torej med osmo in deveto uro zjutraj, so policisti skupaj s socialnimi delavkami pritisnili na zvonec stanovanja v samem jedru Škofje Loke. Od doma so odpeljali še najmlajša dva: štiriletnega sinčka in dveletno hčerkico. »Ravno sem delala jutranja opravila oziroma obešala perilo, ko je pozvonilo. Vstopila sta dva policista in dve ali tri delavke s sociale. Med vrati sem jih vprašala, ali so mi prišli pomagat pri jutranjih opravkih, ker jih je toliko. Nato sem odložila košaro in socialna delavka, ki vodi ves postopek na centru za socialno delo, mi je izročila odločbo za začasni odvzem otrok. Od obeh najmlajših se nisem mogla posloviti, saj niti opazila nisem, kdaj so ju odpeljali. V odločbi piše, da so ju namestili v rejniško družino v okolici Ljubljane. Z nobenim otrokom odtlej nisem imela stika,« nam je povedala Barbara Hojkar Šavli. Marca ali aprila pričakuje osmega otroka. Nadaljuje: »Ko so odpeljali otroke, je pri meni ostal en policist in skupaj sva počakala dežurno zdravnico. Z njo sem se pogovorila in ni videla razlogov, da bi me odpeljali v Begunje. Saj to tudi ni bil njihov namen – prišli so po otroke.« In kako se visoko noseča mamica sedmih počuti zdaj? »Gospod me tolaži in poskrbi, da sem zdrava. Ni me strah roditi, saj sem zadnja dva rodila doma. O tem, kaj bo s tem otrokom, sem že razmišljala. Pomislila sem na to, da mi bodo vzeli še tega, česar pa si ne morem predstavljati. Dojila sem vse otroke doslej, dveletnico sem še vedno občasno dojila, predvsem zvečer, ko se je želela malo pocrkljati pri meni. Verjamem, da bo Gospod za vse poskrbel,« pripoveduje Barbara Hojkar Šavli.

Na CSD Škofja Loka se še niso odločili, kaj bodo naredili s še nerojenim Barbarinim otrokom.

»Prisotna religiozna zloraba otrok«

Večer pred našim pogovorom sta z možem Marjanom eno uro brala, kaj je Center za socialno delo Škofja Loka zapisal v dvanajst strani dolgo odločbo o začasnem odvzemu. Tu med drugim piše, da je v družini »prisotna religiozna zloraba otrok«, da »s tem starši otroke tudi čustveno zlorabljajo, vzbujajo jim občutke strahu, krivde, negotovosti«. V odločbi je zapisano, da je v družini prisotno fizično nasilje staršev do otrok, zanemarjanje otrok ter zanemarjanje skrbi za njihovo zdravje in šolanje ... Barbara Hojkar Šavli pravi: »Zdi se, da so nama otroke odvzeli zaradi vere. Toda v to se ne bi smeli vtikati. Piše tudi, da so nama jih vzeli zaradi fizičnega nasilja, vendar vam bo zdravnica, pri kateri so imeli sistematske preglede, potrdila, da je bilo z njimi vse v redu in da so zdravi. Kako se kaj takega lahko zgodi v pravni državi?« Soseda, ki je Barbari v veliko oporo, je s solzami v očeh dodala: »Te otroke imam zelo rada in sem ta teden dosti jokala zaradi njih. Naši sosedje so vzgajali otroke tako, kot so nas pred osemdesetimi leti. Ali so jih tepli, ne vem, vsekakor pa je vera tista, ki kroji njihovo življenje. Toda: ali je to razlog za odvzem otrok? In ali je v redu, da se mama niti posloviti ni mogla od njih?«

Ni skrivnost, da sta zakonca Šavli živela drugače od ustaljenih vzorcev slovenskih družin in da jima je vera krojila vsakdanjik. Za to so vedeli v Škofji Loki, o tem je bila v preteklosti prek medijev že večkrat obveščena tudi širša slovenska javnost. Ravno zaradi odmevnega članka, objavljenega v Nedelu aprila letos, in izjav sorodnikov je družino pod drobnogled vzel center za socialno delo. Novinarki Nedela sta zakonca Šavli med drugim povedala, da nimajo radia in televizije, da so bili v trgovini nazadnje pred več leti, ko so si otroci zaželeli svež kruh, in da so v nekaj letih porabili le nekaj evrov. Šavlijevi so bili drugačni tudi zato, ker je vse do letošnjega septembra mama Barbara svoj šoloobvezni naraščaj poučevala na domu. Je diplomirana veterinarka, ki je nekaj časa na smučišču Stari vrh delala kot reševalka na snegu, nato pa so začeli prihajati otroci in ostala je doma.

Podpisi v podporo družini?

Septembra letos je njenih pet otrok začelo hoditi v Osnovno šolo Škofja Loka Mesto. Tisti, ki so družini Šavli blizu, so opazili, da družina odtlej drugače živi: »Oče in mama sta imela več časa, prebelila sta stanovanje, ki je odslej postalo tudi veliko bolj pospravljeno in urejeno. Jasno je, da so imeli otroci, ki so se dotlej šolali na domu, nato pa so nenadoma prišli v razred, poln novih obrazov in vrveža, na začetku težave s prilagajanjem.« Toda trudili so se prilagajati povsem novemu ritmu življenja in to jim je tudi uspevalo, kar so nam potrdili na škofjeloški osnovni šoli. Tu je učiteljski zbor še vedno pretresen nad torkovim dogodkom, polni vprašanj so še vedno sošolci Šavlijevih otrok. Pet sošolk najstarejše Šavlijeve hčerke je včeraj obiskalo Barbaro Hojkar Šavli. Tudi deklice so bile pretresene, saj so ta teden slišale marsikaj: »Raje smo prišle do sošolkine mamice, da jo vprašamo, kaj je res in kaj ni.

Naša učiteljica je pretresena, rekla je, da je o tem dogodku dolgo premišljevala.« Otroci in starši Osnovne šole Škofja Loka Mesto so se menda že odločili, da bodo Šavlijevim otrokom poslali risbice, pisma in tudi kakšno novo toplo oblačilo. Ena od mamic nam je povedala: »Saj so bili ti otroci oblečeni toplo, a videlo se je, da so to stare stvari, ki jih dobijo v skladiščih s humanitarno pomočjo. Za praznike bi jim radi pomagali, saj veliko mislimo na njih, in jim podarili čisto nova, topla oblačila.« Menda se v Škofji Loki že pripravljajo na zbiranje podpisov v podporo družini Šavli.

Starši so vso pomoč odklanjali

Zakaj so se na Centru za socialno delo Škofja Loka odločili za začasni odvzem? Direktorica Ivana Košir Erman poudarja, da je odvzem otrok skrajni ukrep, ki ga uporabijo le, ko so ogroženi: »Naša naloga je, da otroke zaščitimo in namestimo v varno okolje. Ocena strokovnega tima je bila, da gre za visoko stopnjo ogroženosti otrok, in ker starši niso bili pripravljeni sprejeti nobene pomoči, je bilo treba otroke umakniti iz družine. Pri tem smo sodelovali s šolo, kriminalistično policijo, tožilstvom in zdravstvenim domom. Zaradi varnosti otrok se je center odločil, da je nujno takojšnje ukrepanje, zato smo izdali začasno odločbo z namenom umika otrok iz matične družine in njihovo namestitev v varno okolje.« Na vprašanje, kdaj se bodo vrnili k staršem, je direktorica škofjeloškega centra za socialno delo odgovorila: »Otroci so nameščeni v varno okolje za določen čas, dokler se razmere v družini ne izboljšajo in se zagotovijo razmere za normalen psihosocialni razvoj otrok.« Ali so starše v preteklosti opozarjali na možnost odvzema? »Starši so med postopkom seveda bili seznanjeni z vsemi ukrepi, ki jih CSD lahko uporabi, če se stanje v družini ne izboljša. Vso pomoč so odklanjali. Pri odvzemu otrok smo ravnali skrajno profesionalno in z vso potrebno občutljivostjo. Policija je bila pri odvzemu na domu prisotna (v šoli ne!) v okviru zakonskih določil, vendar ni bila vpletena v sam proces odvzema,« še pravi Ivana Košir Erman. Ker je mamica sedmerice mladoletnih otrok noseča, nas je zanimalo, ali bodo odvzeli tudi tega otroka. »Odločitev o tem še ni sprejeta,« je dejala direktorica škofjeloškega centra za socialno delo.

Policisti vzeli »navadno leskovo palico«

Pred dobrim mesecem so policisti pri družini Šavli opravili hišno preiskavo, saj so iskali dokaze, ki bi potrjevali sum kaznivega dejanja surovega ravnanja. »Našli so navadno leskovo palico, ovito z nekakšnim blagom, in jo vzeli kot dokaz, da s tem tepem otroke. Ta palica je bila last mojega deda in jo je imel za konje. Iskali so še zvezek krivic, o katerem z možem nisva ničesar vedela in v katerega naj bi si otroci zapisovali krivice, ki so se jim zgodile. Tega niso našli,« pojasni Barbara Hojkar Šavli. 

Deli s prijatelji