REKORDNO?

Nore napovedi za letošnje poletje

Objavljeno 28. julij 2017 21.10 | Posodobljeno 28. julij 2017 21.12 | Piše: Mo. S.

Morda bo celo drugo najtoplejše po letu 1961.

LJUBLJANA – Če se bo tako nadaljevalo, bomo letošnje poletje lahko označili celo za drugo najtoplejše v dolgoletnem obdobju, torej po letu 1961.

Vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso) so namreč zapisali, da utegne biti prihajajoči četrti vročinski val najdaljši in najizrazitejši v tem poletju. Na podlagi meritev, vremenske napovedi za naprej in statistike preteklih poletij pa lahko, čeprav poletja seveda še ni konec, ocenimo, kako bo to na koncu vroče. »Že zdaj lahko z veliko gotovostjo trdimo, da bo poletje 2017 nadpovprečno toplo. Ob morebitnem vročem avgustu se bo zavihtelo na drugo ali tretje mesto v obdobju od leta 1961, v primeru zmerno toplega avgusta pa bo še vedno med nekaj najtoplejšimi,« so sporočili.

Preberite kratkoročno vremensko napoved.

Na Dolenjskem morda celo najbolj vroče od začetka meritev

Spodaj si lahko ogledate še prikaz povprečne temperature vsakega poletja v obdobju 1961–2016 za Novo mesto. S polno sivo črto je označena povprečna temperatura obdobja 1981–2010, s črtkano sivo črto pa povprečje 1961–1990. Zadnja rdeča črta s piko predstavlja verjeten temperaturni razpon letošnjega poletja. Če bo avgust povprečno topel, bo povprečna temperatura poletja enaka temperaturi označeni z rdečo piko. Spodnja in zgornja črtica predstavljata ekstremna scenarija. Če bo avgust podobno svež kakor leta 2006, bo letošnje poletno povprečje na spodnji črti. Če pa bo avgust tako vroč kakor leta 2003, bo letošnje poletno povprečje enako vrednosti na zgodnji črtici.

V jugovzhodnem delu Slovenije je največja verjetnost, da se poletje 2017 zavihti na drugo mesto ali celo na prvo, še menijo vremenoslovci.

image
 

Deli s prijatelji