NA TRŽNICAH

Nore cene gob

Objavljeno 01. oktober 2013 14.16 | Posodobljeno 01. oktober 2013 14.16 | Piše: Ajda Janovsky

V Ljubljani in Mariboru lisičk in jurčkov ne manjka, a so dragi. V Kopru bosanski jurčki, na Jesenicah pa gob skorajda ni.

V koprskih in celjskih gozdovih gob ni v izobilju. Foto: Igor Modic

V nasprotju s pričakovanji gob ne najdemo prav na vseh tržnicah po Sloveniji, vsaj ne vsak dan. Ponekod jih dobijo šele ob sobotah, pa še takrat je bera bolj slaba. V izobilju jih imajo le na ljubljanskih in mariborskih tržnicah. A cene tudi tam niso najbolj prijazne.

V Ljubljani jih je veliko

V Ljubljani boste gobe občasno našli na nekaterih manjših stojnicah, vselej pa vam jih bodo ponudili na dveh večjih pokritih stojnicah na skrajnem spodnjem koncu osrednjega dela tržnice. S hrbtom sta obrnjeni proti Plečnikovim arkadam: prva ponuja klasične, v gozdu nabrane sadeže, druga pa v skladu z ekološkimi smernicami vzgojene šitake, šampinjone in še nekatere druge.


TRŽNICA LJUBLJANA CENTER

1 kg jurčkov 14 evrov
1 kg lisičk 15 evrov

TRŽNICA MARIBOR

1 kg gob od 10 do 20 evrov

TRŽNICA CELJE

1 kg jurčkov 20 evrov
1 marela od 1 do 2 evra

 

Pri Kadunčevih, kjer se ukvarjajo s slednjimi, so nam razložili, da 13 evrov, kolikor morate odšteti za kilogram šitak, sploh ni toliko, če pomislite, da so šitake zelo lahke gobe, kilogram namreč po velikosti ustreza polovici kilograma šampinjonov.

Če pomislite, da so poleg tega ekološko vzgojene, kar pomeni, da morajo gojitelji vsak mesec plačati inšpektorja, ki preveri, ali vzgoja resnično poteka v skladu z ekološkimi merili, se cena sploh ne zdi več tako zelo pretirana. Še posebno ker boste le streljaj proč za kilogram svežih jurčkov plačali skoraj enako ceno, 14 evrov za kilogram.

Gobe z Maroltove stojnice tako kot drugje niso poceni. Na koncu koncev jih je treba nabrati, mimogrede, njihove prihajajo iz okolice Vrhnike in Kočevja, nabirati pa se jih sme, vemo, v omejenih količinah. Še nekoliko dražje so lisičke, posodico z 200 grami vam bodo na tržnici zaračunali po 3 evre.

V Mariboru so po 20

Tudi na tržnici v štajerski prestolnici gob ne primanjkuje. Prevladujejo jurčki, res pa je, so nas opozorili Mariborčani, da gre sezona počasi h koncu. Če sanjarite o nakupu slastnih gozdnih sadežev, se na tržnico vsekakor odpravite še ta teden, saj jih že naslednjega morda ne boste več dobili. Najcenejši kilogram gob v Mariboru vas bo stal 10, najdražji pa kar 20 evrov. Med vrstami se z najbolj zasoljenimi cenami ponašajo prav priljubljeni jurčki. Poleg njih so tudi v Mariboru glavne lisičke, občasno pa zaide na tržnico tudi katera tretja vrsta gob.

Bosanski jurčki v Kopru

Iz Celja so nam sporočili, da je cena jurčkov na njihovih tržnicah 20 evrov. Z v nebo letečo ceno se lahko pohvalijo tudi marele – prodajajo jih po kosih, cena pa se giblje med 1 in 2 evroma. Nič čudnega, da so drage: gobarji na Celjskem so, enako kot v slovenski Istri in Brkinih, precej nesrečni, na njihovem koncu po gozdovih gob ni! »Letos pri nas lažje naletiš na mino iz druge svetovne vojne,« so nam sporočili s koprskega konca. Na tržnici Koper ponujajo gobe od drugod: prodajalci jih pripeljejo z ljubljanskega konca ali jih uvozijo iz Bosne. Na Jesenicah so na tržnici med tednom opazili le eno gospo, ki prodaja jurčke, menijo pa, da se bo konec tedna nemara pojavila še katera.



Prodajalka Milena Bizjak na osrednji ljubljanski tržnici

Redni obiskovalci dobro vedo, h kateri stojnici morajo stopiti, kadar želijo jedilno mizo obogatiti s katero od slastnih gobjih kulinaričnih mojstrovin. Milena Bizjak, poznavalka in prodajalka gob s 25-letnim stažem, je danes upokojena, na tržnici prodaja le kot občasna pomoč družini Marolt, lastniku podjetja ZE-GO z Vrhnike, ki najema stojnico na osrednji tržnici v prestolnici. Nekoč jih je tudi sama nabirala, danes pa ne več, svoje revirje je pokazala snahi.

»To gre iz roda v rod,« ponosno pove.
In kaj jo kupci, razen o izvoru gob, največkrat povprašajo?
»Največ me sprašujejo za recepte: kako kaj naredim, katero začimbo dam zraven, če vlagam, v katerem razmerju naj bodo sestavine,« pravi gospa Milena.

Najraje jim razkrije skrivnost prave domače gobove juhe, veliko ljudi namreč še vedno ne ve, da umetni dodatki iz vrečke sploh niso potrebni.
»En krompir naribajte noter, pa bo juha prava, taka gostljata. Krompirček naribate, dodate čebulo, česen, peteršilj,« z užitkom našteva Bizjakova, ki ne more skriti, da ji gredo gobje jedi še kako v slast.

 

Deli s prijatelji