NA KOŽO

Nogometna kost

Objavljeno 27. februar 2017 23.35 | Posodobljeno 27. februar 2017 23.36 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Treba je odločneje podpreti igralce Made in Slovenia.

Rok Tamše.

Morda Maribor in Olimpija na nogometnem derbiju v Ljudskem vrtu nista pokazala kdo ve kako kakovostne predstave, so pa lahko vsi spremljevalci najpopularnejše igre videli še en pravi športni spektakel, h kateremu so največ prispevali obiskovalci tekme. Ne vem, ali sta se najnovejši in najbolj opevani okrepitvi Olimpije, Britanec nigerijskih korenin Nathan Oduwa in Ganec Kingsley Boateng, spraševala, ali nemara pri nas praznujemo novo leto oziroma kateri drugi praznik, ko so Viole in Green Dragons poskrbeli za ognjemet in druge pirotehnične vložke ter za kratek čas prekinili tekmo. Tovrstna navlaka preprosto ni več aktualna, zato je težko razumeti, zakaj se navijači raje ne domislijo česa izvirnega, duhovitega ter predvsem manj nevarnega in škodljivega tudi za njih same. V Mariboru je denimo med drugim nastradalo oko enega izmed njih.

No, vsekakor sta se Oduwa in Boateng po prihodu iz dveh najrazvitejših nogometnih okoljih, Anglije in Italije, seznanila s kakovostjo nogometa, ki ga razvijamo na sončni strani Alp. Kot že zapisano, igra ni bila noben presežek, a se je na zelenici kultnega Ljudskega vrta iskrilo na vse strani, ko so šli v dvoboje vijolični in zeleno-beli. Popusta ni bilo za nikogar, v športnem boju so Oduwa, Boateng in drugi Olimpijini novinci iz tujine lahko spoznali, kako trda kost je slovenski nogomet, čeprav naša liga spada v tretji evropski razred. Toda vse skupaj je zasenčil slovenski mladec Luka Zahovič, ki je odločil večni derbi in zasedel osrednji medijski prostor. In na tem mestu se lahko vprašamo, ali nemara mediji ne posvečamo preveč pozornosti tujim nogometašem, ki prihajajo na slovensko sceno, ne da bi se prej vidno izkazali v mednarodnem okolju. Roko na srce, vsi Olimpijini tujci so prišli v Ljubljano kot evropsko neuveljavljeni igralci. Saj vemo, da si slovenski klubi zvenečih imen ne morejo niti privoščiti, toda na igralce v razvoju je treba počakati, da se kakovostno dokažejo in uveljavijo v Prvi ligi Telekom Slovenije, če za to res premorejo dovolj kakovosti.

Do takrat pa je nemara bolje vsaj približno zvezdniško obravnavati slovenske upe, ki jih trenerska stroka vidi vse manj v prvoligaških klubih. Treba je odločneje podpreti igralce Made in Slovenia, da bi lahko tudi v prihodnje gledali zrele ase na visoki ravni, kot so bili to v derbiju 39-letni Jasmin Handanović, 37-letni Milivoje Novaković in 34-letni Branko Ilić. Ste se morda zmrdnili nad njihovimi leti? Pa saj veste: igralec je samo dober ali slab, nikakor mlad ali star. 

Deli s prijatelji