NA KOŽO

Nogomet in begunci

Objavljeno 14. september 2015 00.35 | Posodobljeno 14. september 2015 00.36 | Piše: Matej Lahovnik
Ključne besede: komentar

Šejki zlahka najdejo denar za nogomet, ne pa tudi za reševanje begunske krize.

Matej Lahovnik. Foto: S.N.

Zaostrovanje begunske krize odpira nekatera vprašanja, hkrati pa tudi marsikaj odkriva. Na eni strani se soočamo z desnim ekstremizmom, ki zavrača kakršen koli razmislek o smiselni integraciji beguncev v evropske družbe, na drugi pa bi skrajno levi politični pol najraje kar odprl evropske meje za vse, ki želijo zapustiti krizna žarišča. Nobena skrajnost ne more biti rešitev, saj je treba probleme reševati tam, kjer nastajajo.

Mednarodna javnost je zelo kritična do evropskih držav, ki se neposredno soočajo z begunsko krizo, po drugi strani pa gleda stran, ko gre za bogate arabske države. Ali ni paradoks, da na primer katarska nacionalna letalska družba namenja kar 60 milijonov evrov letno za sponzorstvo nogometašev Barcelone? Ali pa da bo nacionalna turistična agencija te iste arabske države naslednje leto namenila neverjetnih 200 milijonov evrov za sponzorstvo pariškega kluba PSG? Šejki očitno zlahka najdejo denar za evropski nogomet, ne pa tudi za pomoč pri reševanju begunske krize v Evropi. Medtem ko lahko spremljamo polemične razprave o (ne)ustreznosti ravnanja slabo plačanih policistov v Makedoniji, Srbiji ali na Madžarskem, pa je precej manj vprašanj, čemu šejki vsaj del od stotin milijonov nogometnih evrov ne namenijo za reševanje begunske krize, s katero se nič krive soočajo veliko revnejše države, kot sta na primer Makedonija in Srbija.

Katar je po BDP na prebivalca okrog štirinajstkrat bogatejši od Srbije ali Makedonije. Kakšno je torej sporočilo nogometnih sponzorskih milijonov katarskih družb? Drugo vprašanje pa je, čemu se pozornost preusmerja le na posledice in ne tudi na vzroke problema. Žarišče problema je teroristična dejavnost neodvisne samostojne Islamske države na Bližnjem vzhodu. Različni interesi velesil, posebno ZDA in Rusije, so slej ko prej razlog, zakaj še ni bilo usklajene vojaške intervencije, ki bi dokončno uničila to teroristično tvorbo. Tisti, ki imajo denar, raje sponzorirajo nogomet, tisti, ki imajo vojaško moč, pa imajo preveč različne interese, da bi lahko hitro in učinkovito rešili problem tam, kjer je nastal. 

Deli s prijatelji