DRŽAVNA SREBRNINA

»Nobene prodaje pod mizo ne bo, vse bo transparentno«

Objavljeno 29. september 2012 22.55 | Posodobljeno 29. september 2012 22.58 | Piše: M. U., STA

Usoda Slovenskega državnega holdinga (še) v zraku.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Ustanovitev Slovenskega državnega holdinga, ki jo je v petek izglasoval državni zbor, še visi v zraku. Državni svetniki bodo skoraj zagotovo glasovali o vetu na zakon, v sindikatu energetike pa napovedujejo celo možnost referenduma. Holding, ki bi upravljal več kot 10 milijard evrov državnega premoženja, ima vrsto nasprotnikov. Kaj lahko se zgodi, da kljub podpori v parlamentu sploh ne bo zaživel, je poročala nacionalna televizija.

Zakon določa, da bo Slovenski državni holding upravljal celotno kapitalsko premoženje države, vodila pa ga bo tričlanska uprava, ki bo izbrana na mednarodnem razpisu.

Če prispevaš pol milijarde evrov na leto, moraš biti zraven

Razpoloženje v državnem svetu je tako, da sklic izredne seje bo, je dejal državni svetnik Andrej Rus. Na njej bodo glasovali o vetu, je dodal. V sindikatu delavcev energetike pa poudarjajo, da bodo energetska podjetja v ta holding prispevala pol milijarde evrov na leto, zato bi jih morali bolj vključiti v pripravo zakona. Predsedstvo sindikata se bo o morebitnem začetku zbiranja podpisov odločilo v ponedeljek. V SDS pravijo, da vsebinskih razlogov za referendum ni, lahko so le politični.V holding se bo preoblikovala Slovenska odškodninska družba, pripojili ji bodo Družbo za svetovanje in upravljanje ter premoženje Posebne družbe za podjetniško svetovanje. Ta bo prenehala obstajati, prav tako bo ugasnila Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS, ki zdaj upravlja z državno premoženje.
 

V opoziciji so ustanavljanju holdinga nasprotovali

Bojijo se namreč, da bo prišlo do prikrite razprodaje državnega premoženja. Holding je najbolj nepregledna oblika upravljanja državnih naložb, ogrožal bo delovanje državnih podjetij in 100.000 zaposlenih v njih, je bil pred glasovanjem kritičen Janko Veber (SD). Nasprotno je Marko Pogačnik (SDS) zagotovil, da bo holding zagotovil učinkovito, racionalno in transparentno upravljanje državnega premoženja, kar bo omogočalo nadaljnji razvoj slovenskih podjetij. »Nobene kraje ne bo, nobene prodaje pod mizo ne bo, vse bo pregledno in transparentno,« je zagotovil.

Deli s prijatelji