DRAŽBA

NLB so dolžni 800 tisočakov, stanovanji prodali za 27 tisočakov

Objavljeno 31. januar 2014 15.11 | Posodobljeno 31. januar 2014 15.11 | Piše: STA, T. L.

Občina Šalovci je prodala dve stanovanji in nekaj zemljišč, s tem pa se je njen dolg do bank zmanjšal le za malenkost.

MURSKA SOBOTA – Na dražbi na Okrajnem sodišču v Murski Soboti so danes prodali dve stanovanji in nekaj zemljišč Občine Šalovci v skupni vrednosti okoli 32.000 evrov, ki sta jih zaradi dolgov občine prodajala NLB in NLB Leasing. S tem pa se je dolg občine do bank zmanjšal le za malenkost.

NLB Leasing namreč terja od občine poplačilo 425.000 evrov dolga, NLB kot upnik pa v izvršilni zadevi skoraj 384.000 evrov. Na vseh nepremičninah je v zemljiški knjigi vpisana zastavna pravica.

Kupca stanovanja sta dosedanja najemnika

Trije kupci so ponudili polovico ocenjene vrednosti nepremičnin, le v enem primeru sta bila dražitelja dva. Medtem ko sta bila kupca stanovanj, doslej najemnika, z nakupom zadovoljna, saj sta za stanovanje odštela dobrih 12.500 oziroma slabih 15.000 evrov, občina ne more biti zadovoljna. Kot je povedala njena predstavnica Andreja Rituper Špilak, se je s tem obveznost občine zmanjšala le za malenkost, preostanek iz kreditne pogodbe pa še mora vrniti.

Šalovci – ena najbolj zadolženih občin v državi

Kako je mogoče, da so Šalovci ena najbolj zadolženih občin v državi (njen skupni dolg je po navedbah župana Iztoka Fartka okoli 1,5 milijona evrov ali 900 evrov na prebivalca), ni jasno. Kot še pravi Fartek, jim uspeva plačevati le obresti, ne pa tudi glavnice.

S Probanko, ki ji občina dolguje 64.000 evrov, oktobra lani pa je bila zato na sedežu občine razpisana, a potem odpovedana javna dražba zarubljenega premoženja (računalnikov in drugih osnovnih sredstev, ki jih potrebuje občina za delovanje), pa so se po županovih besedah dogovorili, da bodo dolg poravnali predvidoma letos.

Deli s prijatelji