PODATKI

NLB Skupina s 110 milijoni evrov čistega dobička

Objavljeno 03. marec 2017 19.19 | Posodobljeno 03. marec 2017 19.19 | Piše: STA, Mo. S.

Potem ko bo NLB konec aprila objavil revidirane podatke o lanskem poslovanju, bodo predvidoma stekli ključni postopki za izvedbo privatizacije.

NLB.

LJUBLJANA – NLB Skupina je lani po nerevidiranih podatkih ustvarila 110 milijonov evrov čistega dobička, kar je 20 odstotkov več kot v 2015. Čisti dobiček na ravni NLB je medtem dosegel 63,8 milijona evrov, kar je 45 odstotkov več kot predlani. Z izidi se je danes seznanil nadzorni svet, pomenijo pa pomemben signal potencialnim vlagateljem v banko.

Leto 2016 je bilo tako tretje zaporedno leto z dobičkom za Novo Ljubljansko banko (NLB), ki poslovanje izboljšuje vse od rekordne izgube v letu 2013, ko je skupina zabeležila negativni izid v višini 1,44 milijarde evrov, NLB pa v višini 1,54 milijarde evrov.

Poleg NLB so pozitivno poslovale vse banke iz NLB Skupine na območju nekdanje Jugoslavije. Skupaj so tako banke iz skupine v Srbiji, Črni gori, Makedoniji, na Kosovu in v Bosni in Hercegovini k dobičku NLB Skupine prispevale 57,7 milijona evrov, kar je 51 odstotkov več kot v 2015.

V NLB so se ob objavi nerevidiranih izidov pohvalili, da so obseg slabih posojil lani zmanjšali za 31 odstotkov, na malo manj kot 1,3 milijarde evrov. Delež slabih posojil se je tako z 19,3 odstotka znižal na 13,8, medtem ko je po širši definiciji nedonosnih terjatev Evropskega bančnega organa (Eba) ta delež upadel s 14,3 odstotka na 10 odstotkov. Pri tem je pomembno vlogo odigrala prodaja paketa slabih posojil v bruto vrednosti nekaj več kot 500 milijonov evrov.

Pripravljeni na postopek privatizacije

V banki so poudarili, da so likvidnostno in kapitalsko zelo trdni, tako da bodo državi lahko izplačali dividendo v višini celotnega čistega dobička NLB, torej 63,8 milijona evrov. Z izidi so se danes seznanili nadzorniki največje slovenske banke. Prvi nadzornik Primož Karpe je poudaril, da je nadzorni svet z rezultati NLB in NLB Skupine zadovoljen. »NLB je pripravljen na postopek privatizacije in bo deloval v skladu z odločitvami in navodili lastnika,« je dodal prvi nadzornik.

Današnja objava je nov signal za morebitne vlagatelje v državno banko. Država mora 75 odstotkov minus eno delnico banke v skladu z dogovorom z Evropsko komisijo v zameno za odobreno državno pomoč konec leta 2013 prodati do konca leta. Potem ko bo NLB konec aprila objavil revidirane podatke o lanskem poslovanju, bodo predvidoma stekli ključni postopki za izvedbo privatizacije po načelu javne prodaje delnic (IPO).

Deli s prijatelji