POSLOVANJE

NLB pridelal blizu 300 milijonov evrov izgube

Objavljeno 07. november 2013 17.34 | Posodobljeno 07. november 2013 17.33 | Piše: STA, Ma. F.

Kljub boljšim trendom rednega poslovanja vodstvo banke poudarja, da bodo bremena preteklosti še močno vplivala na končne poslovne izide.

V NLB vedo, zakaj so sodelovali za agencijo Korn Ferry.

LJUBLJANA – Skupina NLB je v prvih devetih mesecih letos ustvarila 293,5 milijona evrov izgube po davkih. Banka brez učinkov slabitev kreditnega portfelja izkazuje stabilne poslovne izide, so sporočili iz NLB, kjer bodo podrobne izide devetmesečnega poslovanja skupine in NLB objavili sredi novembra.

Skupina NLB je v devetih mesecih dosegla dobiček pred rezervacijami v višini 51,8 milijona evrov. »Zaradi uspehov pri zaustavljanju upadanja prihodkov ter na področju stroškovne optimizacije je mogoče že videti prve znake, ki nakazujejo možnost, da bo banka po večletnem padanju kmalu uspela doseči stabilizacijo rednega mesečnega rezultata pred rezervacijami in izrednimi dogodki,« so ocenili v NLB.

Zmanjšanje števila zaposlenih

Kljub boljšim trendom rednega poslovanja pa vodstvo banke poudarja, da bodo bremena preteklosti še močno vplivala na končne poslovne izide. V banki intenzivno potekajo procesi analize kakovosti portfelja naložb, ki v največji meri izvirajo izpred leta 2009, kar povečuje delež slabih kreditov in je tudi v tretjem četrtletju narekovalo potrebo po oblikovanju dodatnih slabitev v višini 344,9 milijona evrov.

S poslovanjem NLB in skupine v prvih devetih mesecih letos, pričakovanji za zadnje letošnje četrtletje ter procesi prestrukturiranja se je v sredo seznanil nadzorni svet. Kot so navedli v NLB, je pozitivno ocenil uspehe na področju stabilizacije obrestnih in neobrestnih prihodkov ter tekoče tržne aktivnosti banke.

Do konca leta 2013 bo NLB zmanjšala število zaposlenih za 228 na vseh ravneh, tudi vodstveni. Od tega bosta okrog dve tretjini tako imenovanih mehkih odhodov, nekaj manj kot 80 zaposlenih pa je vključenih v program presežnih delavcev. Cilj je, da bi imel NLB do konec leta 2014 predvidoma okrog 20 odstotkov manj zaposlenih kot ob koncu leta 2012.
 

Deli s prijatelji