SLABA BANKA

NLB prenaša premoženje, nekoč vredno dve milijardi

Objavljeno 18. junij 2013 21.37 | Posodobljeno 18. junij 2013 21.37 | Piše: A. L.

Prvi prenos terjatev iz NLB bo DUTB izvedel predvidoma konec junija.

Dejansko stanje v banki ostaja neznanka.

LJUBLJANA – Predsednik upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Andrej Šircelj, podpredsednik Lars Nyberg in izvršni direktor Torbjörn Månsson so poudarili, da so prednostne naloge družbe prevzemanje in aktivno upravljanje nedonosnega premoženja bank ter zagotavljanje najvišje mogoče vrednosti iz nedonosnih terjatev ob najnižjih mogočih stroških.

Aktivnosti DUTB bodo, tako pravijo v družbi, vplivale na krepitev stabilnosti slovenskega finančnega sistema in tako pripomogle k povečanju gospodarske rasti v Sloveniji.

Štirje člani upravnega odbora od sedmih imajo bogate mednarodne izkušnje na področju prestrukturiranja bank, vsi so izkušeni strokovnjaki iz finančnih in poslovnih okolij.

DUTB

Prevzemajo premoženje, nekdaj vredno dve milijardi evrov

Po sedanjih ocenah bo DUTB od prve upravičene banke – NLB – prevzel premoženje, nekoč vredno dve milijardi evrov, ki pa je danes vredno mnogo manj. DUTB bo nato pripravil svojo oceno vrednosti in slovenski vladi poslal priporočilo o potrebnih aktivnostih za krepitev operativnosti in finančne sposobnosti banke.

Prvi prenosi predvidoma konec junija

Na podlagi odločitve vlade bo DUTB nato izvedel potrebne ukrepe za ohranitev realne vrednosti prenesenega premoženja in ga unovčil na trgu. Stroški teh aktivnosti, ki bodo omogočile, da se vsaj del davkoplačevalskega denarja vrne v državni proračun, bodo v nominalnem pogledu sicer znatni, vendar bodo v primerjavi z ohranjeno vrednostjo kapitala relativno nizki. Prvi prenos terjatev iz NLB bo DUTB izvedel predvidoma konec junija. Za zdaj je ocenjeno, da bo DUTB skupaj prevzel 280 primerov, kdaj in kako, pa bo odvisno predvsem od celovitosti informacij banke in odločitev na ravni države.

Obnova bank

»Ustanovitev DUTB je eden pomembnejših ukrepov vlade za krepitev finančne sposobnosti in vzdržnosti sistemskih bank. Cilji njegovega delovanja so predvsem znižanje skupnih stroškov proračuna, ki bremenijo slovenske davkoplačevalce, in rekonstruiranje ter upravljanje prenesenega premoženja, pri čemer je glavni cilj doseči njegovo čim višjo vrednost na trgu in ga nato odprodati. Zakon o ukrepih Republike Slovenije za krepitev stabilnosti bank, ki je pravna podlaga za delovanje DUTB, opredeljuje, da je ena od dejavnosti družbe tudi dokapitalizacija sistemskih bank in njihovo aktivno lastništvo, vendar se je vlada RS odločila, da se bodo te aktivnosti izvajale zunaj DUTB. Tako se bo DUTB zdaj usmeril v prevzemanje in rekonstrukcijo nedonosnega premoženja in njegovo odprodajo po največji mogoči vrednosti. Očiščenje nedonosnega premoženja iz bilanc bo bankam omogočilo, da se usmerijo v proces obnove in začnejo ponovno odobravati posojila, ki so ključna za rast slovenskega gospodarstva,« so sporočili iz DUTB.

Deli s prijatelji