SVEŽI KAPITAL

NLB o še eni dokapitalizaciji

Objavljeno 14. december 2012 09.25 | Posodobljeno 14. december 2012 09.27 | Piše: Mo. S., STA

Delničarji bodo danes odločali tudi o dveh nadomestnih članih nadzornega sveta.

NLB.

LJUBLJANA – Delničarji Nove Ljubljanske banke (NLB) bodo na današnji skupščini odločali o predlogu za takojšnje vplačilo 1,9 milijona evrov svežega kapitala, o predlogu za pooblastilo upravi za 80 milijon evrov dokapitalizacije ter o imenovanju dveh članov nadzornega sveta.

Po nareku Evropske komisije

NLB namerava izdati 222.647 navadnih delnic, ki jih bo brez objave prospekta ponudila zainteresiranim vlagateljem po ceni 8,35 evra. Te delnice naj bi kupili Kapitalska družba (Kad) in Slovenska odškodninska družba (Sod), ki sta NLB dokapitalizirali v začetku letošnjega julija za 61 milijonov evrov, a po oceni Evropske komisije po previsoki ceni, zato je NLB naložila še eno dokapitalizacijo za omenjeni znesek. Dokapitalizacija v višini 1,9 milijona evrov mora biti izvedena najpozneje do sredine marca 2013.

Vodstvo NLB delničarjem predlaga, naj upravo pooblastijo za povečanje osnovnega kapitala banke enkrat ali večkrat za največ 79,9 milijona evrov v naslednjih petih letih. Izdaja se nameni izključno za zamenjavo junija izdane pogojno zamenljive obveznice, ki jih je vplačala država in NLB zagotovila 320 milijonov evrov posojila. Pri tem se lahko prednostna pravica obstoječih delničarjev izključi.

Tudi o dveh nadomestnih članih

Potem ko se je nadzorni svet NLB zaradi odstopov štirih nadzornikov v zadnjim mesecih skrčil z desetih na šest članov, bodo delničarji odločali tudi o imenovanju dveh nadomestnih članov. Predstavnika KBC Jana Vanhevla, ki je odstopil februarja lani, bo po predlogu zamenjal Gael de Pontbriand, predstavnika države Matjaža Schrolla, ki je odstopil avgusta letos, pa Marianne Okland. Medtem je Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) zahtevala dopolnitev dnevnega reda skupščine s sklepom, da ta izreče nezaupnico članoma uprave NLB Davidu Benedeku in Marku Jazbecu zaradi slabih poslovnih izidov banke in slabšajočih se projekcij poslovanja banke. AUKN še predlaga, naj se v odvisnih družbah LHB in NLB InterFinanc nemudoma izvede forenzična revizija.

AUKN s pomanjkljivostmi

V Društvu Mali delničarji Slovenije so sicer s predlogoma AUKN načelno zadovoljni, a so opozorili na njuno pomanjkljivost. Zakonodaja namreč določa, da mora skupščina imenovati točno določenega posebnega revizorja ter da revizija lahko zajema le obdobje petih let, in ne desetih let, kot predlaga AUKN. Zato so agencijo pozvali, naj predloga sklepov ustrezno popravi, da ne bo šlo le za »všečna in populistična predloga«. Čudi jih, da AUKN nezaupnico predlaga le za omenjena člana uprave, ne pa tudi za belgijskega predstavnika v upravi Guya Snoeksa, ki je bil član iste uprave in celo zadolžen za ocenjevanje naložb. Moti jih tudi, da v nadzorni svet ne predlagajo kandidatov za vsa odprta mesta, torej le dva, in ne štiri člane.

Deli s prijatelji