ADMINISTRATIVNA NAPAKA?

NLB napačnemu vzel tisočake

Objavljeno 03. februar 2015 13.59 | Posodobljeno 03. februar 2015 13.59 | Piše: Mo. S.

Banka je namesto menic DZS unovčila menice drugega podjetja.

NLB.

LJUBLJANA – V naši največji banki NLB so konec lanskega leta naredili hudo napako, in sicer so unovčili tri menice, ki jih je pred časom izdala določena gospodarska družba. Tej družbi je banka z računa pobrala skoraj 20 tisoč evrov, težava pa je nastala, ker menice niso bile izdane za posel, ki ga je hotela banka z njimi poplačati, ampak izvirajo iz drugega pravnega razmerja, poroča današnje Delo.

Odvetniki so predsednika uprave NLB Janka Medjo že opozorili na neupravičeno unovčenje vrednostnih papirjev. Banka naj bi namreč pobrala, še prej pa protizakonito izpolnila in predložila menice, tako ravnanje pa ima znake kaznivega dejanja ponarejanja listin. 

Denar so vrnili

Napaka pri unovčevanju menic se je NLB sicer zgodila v holdingu DZS. S to družbo so se odnosi v zadnjih dneh zapletli zaradi 2,3 milijona evrov terjatev, ki izvirajo iz poroštva DZS za posojilo, ki ga je pred leti dal hrvaškemu podjetju Digitel. V tem podjetju je bil prokurist Bojan Petan, a ta dogajanja v banki ne komentira. Dejal je le, da je Medjo že sam opomnil na veliko strokovno napako.

In kaj na to porečejo v NLB? Pojasnili so, da se jim je zgodila administrativna napaka, posebne preiskave v zvezi s tem pa po poročanju Dela ne bo. Zaseženi denar so sicer medtem že vrnili.

Deli s prijatelji