NA RAČUN DAVKOPLAČEVALCEV

NLB na račun davkoplačevalcev: dokapitalizacija in razkošna zabava

Objavljeno 17. junij 2013 20.35 | Posodobljeno 17. junij 2013 20.39 | Piše: S. J.

Poslansko vprašanje poslanca SDS Grilla ministru za finance Čuferju.

Janko Medja.

LJUBLJANA – Poslanec SDS Ivan Grill je izrazil zaskrbljenost, ker je NLB izglasoval zahtevo po 500-milijonski dokapitalizaciji, še grenkejše pa je zanj spoznanje, da so si uslužbenci in poslovni partnerji NLB kljub slabi situaciji v banki priredili razkošno zabavo, na kateri so imeli »tako imenovani team building na davkoplačevalski račun«.

Tradicija slabih kreditov se nadaljuje

Skrbi ga tudi, da NLB še vedno daje kredite ljudem, ki so že v preteklosti imeli slabe kredite: »Konkretno govorim o gospodu Pogačarju, ki je že dobil 41 milijonov evrov slabih kreditov, po podatkih, ki jih imamo, je še vedno dolžan z obrestmi okoli 18 milijonov evrov, od tega jih je kar 13 milijonov po informacijah, ki so zaupne narave, nezavarovanih. Neodgovorno je, da so zdaj dali gospodu Pogačarju oziroma njegovim podjetjem kredit 750.000 evrov.« Spomnil je tudi na prestižni avtomobil, ki si ga je hotel privoščiti šef NLB Janko Medja.

Bo ministrstvo ukrepalo?

Zaradi zgoraj naštetih stvari je ministra za finance Uroša Čuferja vprašal, kako in ali sploh bo ukrepalo finančno ministrstvo in kakšne sankcije lahko pričakujemo, da se v prihodnosti to ne bi dogajalo.

Čufer je odgovoril, »da korporativno upravljanje v Sloveniji določa, da je vodenje poslov in določanje poslovne politike banke v pristojnosti uprave, in uprava je tista, ki mora zagotoviti in poskrbeti, da se ne pojavljajo na eni strani nepotrebni poslovni stroški oziroma da so ti čim manjši in da je tudi posojilna politika taka, da se dani krediti poplačajo.« Nad delovanjem uprave bdi nadzorni svet, pravi Čufer, in če kdo, bi moral ravno svet proučiti delovanje uprave. Z zakonom je določeno še, da poleg nadzornega sveta centralna banka preverja, ali banka posluje v skladu s pravili: »Ta dva organa sta najbolj pristojna in tudi najbolj kvalificirana, hkrati pa tudi edina pooblaščena, da lahko v konkretnih primerih kaj raziščeta, in če je treba, tudi sankcionirata.«

Nezadovoljni Grill

Ker Grill z odgovorom ni bil zadovoljen, je predlagal, da se v državnem zboru (DZ) v tem primeru in v podobnih opravi splošna razprava. Kot nedopustno je označil, da se v NLB še vedno postopa tako, kot se je v preteklosti. Zato predlaga, naj v primerih, ko odpovesta tako nadzorni svet kot tudi uprava, ukrepa država.

Deli s prijatelji