POSLOVANJE

NKBM v rdečem, Hauc že prihodnje leto vidi zeleno

Objavljeno 30. oktober 2013 17.11 | Posodobljeno 30. oktober 2013 17.11 | Piše: T. L.

Nova Kreditna banka Maribor v devetih mesecih pridelala 45,9 milijona evrov izgube.

Predsednik uprave NKBM Aleš Hauc.

MARIBOR – Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) je v devetih mesecih letos iz rednega poslovanja pridelala 45,9 milijona evrov izgube. To je predvsem posledica slabitev in rezervacij, ki so v tem obdobju dosegle 67,8 milijona evrov. Pred slabitvami in rezervacijami je banka iz rednega poslovanja izkazala dobiček v višini 21,8 milijona evrov, so danes sporočili iz NKBM.

Kapitalska ustreznost banke na celotni kapital je konec septembra znašala 8,88 odstotka. V banki še zagotavljajo, da banka posluje stabilno, je varna, likvidna in uspešno izvaja vse potrebne ukrepe za izboljšanje poslovanja.

Pozitivni že prihodnje leto, če ...

Sicer pa uprava, ki jo vodi Aleš Hauc, predvideva pozitiven poslovni izid že v prihodnjem letu –  če ne bo bistvenega poslabšanja gospodarskih razmer ali dodatnih zahtev v okviru bančne regulative EU.

Tržni delež bančne bilančne vsote se je konec septembra 2013 v primerjavi s koncem leta zmanjšal  za 0,1 odstotne točke, na 9,3 odstotka. Banka je ohranila tržni delež kreditov pri strankah, ki niso banke, pri depozitih je zaznati rahel upad, ki pa se umirja.

Najem posojil za perspektivne projekte

Kot pojasnjujejo, na obseg posojil in denarnih vlog v veliki meri vplivajo še vedno zaostrene gospodarske razmere in večja brezposelnost, kar vpliva na zadržano povpraševanje po kreditih in koriščenje privarčevanih sredstev. Banka omogoča najem posojil tako pravnim osebam kot tudi posameznikom, ki imajo perspektivne projekte oziroma izpolnjujejo pogoje, še dodajajo.

Lotili so se tudi racionalizacije

V NKBM so sicer oktobra dokončali novo organiziranost banke, ki bo po njihovem mnenju učinkovitejša in varčnejša, večji poudarek kot do zdaj bo tudi na razvoju storitev ter krepitvi odnosa s komitenti. Prav tako so v zadnjem letu izboljšali kreditni sistem in upravljanje tveganj ter uresničili vrsto ukrepov v okviru programa racionalizacije stroškov. Vse te aktivnosti so del procesa preoblikovanja banke v učinkovitejšo finančno institucijo.

Ob tem pa v banki še vedno poteka tudi pregled kakovosti aktive banke, tako za potrebe postopkov pred evropskimi institucijami kot tudi prenosa slabe aktive na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Rezultati pregleda bodo znani predvidoma v novembru, na njihovi osnovi pa bodo sprejete odločitve glede predvidene dokapitalizacije banke in prenosa slabih terjatev.

Deli s prijatelji