BANKA

NKBM ob polletju pozitiven

Objavljeno 28. avgust 2014 20.15 | Posodobljeno 28. avgust 2014 20.14 | Piše: STA, Mo. S.

NKBM je v polletju na ravni banke ustvaril 14,8 milijona evrov čistega dobička.

MARIBOR – NKBM, ki je v polletju na ravni banke ustvaril 14,8 milijona evrov čistega dobička, je bil v tem času pozitiven tudi na ravni skupine. Kot je razvidno iz danes objavljenega nerevidiranega poročila, je skupina ustvarila 20,9 milijona evrov čistega dobička, medtem ko je lani v tem obdobju zabeležila skoraj 63 milijonov evrov izgube.

S poslovanjem NKBM in celotne skupine se je v sredo seznanil tudi nadzorni svet. Skupina je imela za skoraj tretjino več prihodkov kot v istem obdobju lani, od tega skoraj 55 milijonov evrov čistih obresti in 29 milijonov evrov čistih odpravnin, so sporočili iz druge največje državne banke. Ob tem so dodali, da podatki o poslovanju kažejo, da skupina kljub težavnim in negotovim razmeram na finančnih trgih in v slovenskem gospodarstvu nasploh postopno uresničuje osrednje naloge, zadane v načrtu prestrukturiranja, ki ga je lani decembra ob dokapitalizaciji banke potrdila Evropska komisija.

»Banka je varna in donosna«

»V poslovanju skupine v prvih šestih mesecih so v primerjavi z istim obdobjem lani evidentni pozitivni premiki. Banka uresničuje zaveze iz programa prestrukturiranja in je po treh letih postala ponovno dobičkonosna finančna ustanova. Od uprave banke pričakujemo, da bo pozitivne trende poslovanja skupine in banke v prihodnosti še izboljševala,« je ob objavi poslovnih izidov dejal predsednik nadzornega sveta Peter Kukovica.

Kot je znova zagotovil predsednik uprave NKBM Aleš Hauc, je banka varna in donosna, dobro likvidna in solventna ustanova. »Veseli nas, da nam zaupa vse več komitentov, saj smo v prvem polletju letošnjega leta povečali obseg določenih poslov in pridobili nove stranke. Vso energijo bomo usmerili v izboljšanje poslovanja in krepitev zaupanja vseh deležnikov,« je še dodal.


Kako znižujejo stroške

Znotraj skupine še naprej znižujejo stroške, ki jih je bilo v prvem polletju za 8,4 odstotka manj kot v istem obdobju lani. V skupini je bilo zadnji dan junija zaposlenih 1829 ljudi, kar je za 204 manj kot konec junija 2013, večinoma so pri tem uporabili »mehke« metode krčenja števila zaposlenih.

Bilančna vsota skupine je konec junija znašala 4,545 milijarde evrov, kar je za 5,5 odstotka manj kot konec leta 2013.

V banki ugotavljajo, da se razmerje med dolžniškim in lastniškim financiranjem podjetij v Sloveniji izboljšuje. Podjetja se razdolžujejo ne samo pri bankah, ampak tudi pri medpodjetniškem financiranju, tudi povpraševanje gospodinjstev po posojilih na slovenskem trgu je majhno.

Načrti za prihodnost

Znotraj skupine NKBM zdaj nadaljujejo dejavnosti, s katerimi krepijo tesne odnose s strankami, med drugim z njihovo aktivno spremljavo, prav tako pa sodelujejo v postopkih prestrukturiranja podjetij in pri ponovnem zagonu gospodarstva s kreditiranjem predvsem njegovih zdravih delov.

Potem ko je bil kreditni portfelj NKBM konec leta 2013 optimiziran, na osnovi vrste vpeljanih ukrepov za boljše upravljanje kreditnega tveganja načrtujejo, da bo nastajanje slabih kreditov ter oblikovanje oslabitev in rezervacij v prihodnje na razmeroma nizki ravni. V prvih šestih mesecih letos se je delež neto slabih kreditov skupine povečal za 9,9 odstotka, kar je predvsem posledica odobritev v preteklosti. Skupina je v obdobju realizirala za skoraj 19 milijonov evrov neto rezervacij in oslabitev, kar pa sicer kaže na umirjanje prehodov komitentov med neplačnike.

Preoblikovanje še traja

Sicer pa je skupina NKBM še vedno v procesu preoblikovanja. Prodaja odvisnih lizinških družb, zaključek likvidacije KBM Fineko in odločitev glede Adrie Bank so predvidene za drugo polovico leta, kar bo vplivalo tudi na poslovni izid skupine. Med drugim je predviden večji delež izrednih stroškov zaradi pregleda kakovosti portfelja in stresnih testov.

Hkrati je v začetku avgusta v drugo fazo prešel tudi postopek prodaje. Slovenski državni holding (SDH), ki za državo vodi prodajo, zavezujoče ponudbe investitorjev pričakuje predvidoma oktobra.

Deli s prijatelji