BANČNA SANACIJA

NKBM bo najprej prenašala terjatve iz stečajnih postopkov

Objavljeno 18. december 2013 22.20 | Posodobljeno 18. december 2013 22.21 | Piše: STA, M. U.

Nova Kreditna banka Maribor se je z državno dokapitalizacijo kapitalsko okrepila za 870 milijonov evrov.

Tudi v NKBM so se odločili za vračilo provizij.

MARIBOR – Skupna predvidena bruto vrednosti slabih terjatev, ki jih bo NKBM prenesla na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), je 422 milijonov evrov, v prvi fazi pa bodo prenašali terjatve iz naslova stečajnih postopkov, so sporočili iz banke. Po državni dokapitalizaciji bo delnica NKBM v četrtek nehala kotirati na ljubljanski in varšavski borzi.

870 milijonov evrov

Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) se je danes z državno dokapitalizacijo kapitalsko okrepila za 870 milijonov evrov. Država je odslej edini lastnik in delničar banke, delnice obstoječih delničarjev so se razveljavile, prenehale so obveznosti banke do imetnikov hibridnih obveznic. Te ukrepe je banki z odločbo danes izrekla Banka Slovenije, potem ko je Evropska komisija odobrila ukrepe državne pomoči za NKBM in še štiri slovenske banke ter odobrila načrt prestrukturiranja NKBM. 

NKBM je operativno pripravljena na prenos slabih terjatev na DUTB, s katero je danes tudi podpisala pogodbo o prenosu, ki opredeljuje prenos terjatev. Pogajanja o dogovorih, ki določajo operativno izvajanje storitev med družbo ter banko in so sestavni del pogodbe, še potekajo. Ko bodo končani tudi ti postopki, bo NKBM lahko prenesla slabe terjatve na DUTB. V DUTB predvidevajo, da bo to v petek. NKBM bo komitente, katerih slabe terjatve bodo prenesene, obvestila skladno z zakonodajo.

Deli s prijatelji