ISLAMSKA DRŽAVA

»Njihov glavni namen je zastraševanje«

Objavljeno 13. avgust 2015 22.42 | Posodobljeno 13. avgust 2015 22.42 | Piše: Mo. S.

Skrajneži svoj strah sejejo prek družbenih omrežij.

LJUBLJANA – Po tistem, ko so skrajneži Islamske države sporočili, da so usmrtili Hrvata Tomislava Salopekaimage, se mnogi gotovo sprašujejo, kakšen je namen tovrstnih dejanj oziroma kaj želijo islamisti z njimi doseči.

Branko Lobnikar, strokovnjak za varnostne vede, je za oddajo 24ur zvečer v sredo povedal, da je glavni namen tega zastraševanje. »Tega teroristi nikoli ne povedo naravnost, zato vedno postavijo nerealne zahteve,« je pojasnil. Zahteve so nerealne zato, ker se Egipt z ekstremisti IS pač ne pogaja in je bilo že v začetku jasno, da teh zahtev ne bodo izpolnili. Lobnikar sicer verjame, da se je Hrvaška trudila rešiti Tomislava, vendar pa je bil glavni namen vsega skupaj zastraševanje, še posebej Francozov. Radi bi jih pregnali iz države, ki potrebuje tuje investicije in turiste, je prepričan.

Skrajneži posledice svojih dejanj redno objavljajo tudi na spletu. »Mediji so način, prek katerega ta organizacija zelo učinkovito širi strah,« pravi Lobnikar in dodaja, da skrajneži vedo, da lahko le na take načine pošljejo svoje sporočilo, ki je, da nikjer nismo varni in da lahko nadzorujejo naša življenja.

Grozljivo početje

Naj spomnimo: Hrvata so ugrabili 22. julija, čez nekaj dni pa zagrozili, da ga bodo usmrtili, če egiptovske oblasti iz zapora v Kairu ne izpustijo vseh muslimanskih zapornic. Dali so jim 48 ur časa, nato pa naj bi začeli razmišljati o podaljšanju roka. Egiptovske oblasti so začele ponudbo premlevati, razmišljali naj bi o odkupnini, v akcijo je stopila Hrvaška, vendar pa so včeraj sporočili, da naj bi Tomislavu vzeli življenje.

Deli s prijatelji