NA SVETOVNEM PRVENSTVU

Njegova domišljija dopolni koktajl

Objavljeno 08. avgust 2014 09.05 | Posodobljeno 07. avgust 2014 11.52 | Piše: Jure Žitko

Vrhunski barman Rok Dobnikar je med najmlajšimi in najuspešnejšimi barmani zadnjih let, na svetovnem prvenstvu v pripravi brezalkoholnih koktajlov v Pragi pa se je uvrstil med najboljše na svetu.

Natančno merjenje je vedno zelo pomembno pri pripravi koktajla. Foto: Jure Žitko

Rok Dobnikar je odraščal v domači gostilni na Topolah in se kot sin znanega gostilničarja Antona izučil za natakarja, vendar mu to ni zadoščalo. Tako se je že pri 16 letih vpisal na seminar o mešanju pijač v ljubljanskem hotelu Union. S pridnostjo, delom, vajami in rednimi nastopi je postal najmlajši od barmanov, ki na tekmovanjih doma in v tujini segajo po najvišjih mestih. Predsednik društva barmanov Aleš Ogrin, ki ga spremlja vse od začetka, je ponosen nanj, saj je perfekcionist in se zaveda, kaj si želijo gostje. Njegove zmagovalne koktajle barmani z veseljem pripravljajo po vsem svetu, od Karibov, Havajev, Malezije, Finske, Nemčije, Grčije do Češke. Seveda jih lahko dobite tudi v njegovem koktajl baru na Katarini nad Ljubljano.

Žongler s steklenicami

Ko si je na Bledu prvič ogledal svetovno prvenstvo v atraktivnem mešanju pijač (flairtending), se je navdušil nad letečimi steklenicami, glasbo in programom, ki so ga izvajali svetovni barmani. Prostor za vadbo je postala kar domača garaža, dodal je nekaj pomaranč, pozneje jih je zamenjal za teniške žogice, kmalu pa so sledile že prave steklenice. Po letih nastopanja v tej kategoriji, ki je za gledalce najbolj priljubljena, je postal najboljši pri nas, s tem pa je zastopal državne barve na svetovnih prvenstvih.

Dekoracije pri koktajlih imajo določene standarde, ki jih določa mednarodna barmanska zveza (IBA). Zmagovalne mešane pijače, tako alkoholne kot brezalkoholne, imajo na svetovnih prvenstvih že določeno recepturo in dekoracijo, ki ju morajo barmani upoštevati. Tako ima na primer martini dry obvezno zeleno olivo, margarita slani rob na kozarcu, pri bloody mary pa poleg stebelne zelene gostu ponudimo tudi tabasko, poper in sol.

Rok se na tekmovanjih vedno zelo posveti zunanji okrasitvi kozarca in tako dopolni celoto. Skrbi, da dekoracija ne zasenči kozarca ter da sta sadje in zelenjava vedno užitna.

Nova smernica – 
vitaminski koktajli

Ker smernice pri dekoracijah narekujejo kreativnost in izvirnost obdelave različnega sadja, je temu primeren tudi pribor, ki ga lahko skoraj v celoti dobimo tudi že pri nas. Njegova domišljija pa je bila tista, ki mu je pomagala, da se je razvil v vrhunskega mešalca pijač, njegovi koktajli pa so dobri, okusni in prijetnega videza.

Letošnje svetovno prvenstvo v mešanju brezalkoholnih koktajlov že tradicionalno spodbuja k najnovejši smernici na področju mešanja pijač in k zdravemu življenjskemu slogu. Ocenjevalna in strokovna komisija je poudarjala predvsem inovativnost, nove kombinacije sestavin in izviren videz. Tudi pri nas je med mladimi vedno večje zanimanje za mešane brezalkoholne pijače in tako so že nastali prvi krožki na osnovnih šolah, kjer se učenci naučijo osnov mešanja pijač, enkrat na leto pa svoje znanje predstavijo staršem na velikem tekmovanju na Vrhniki.

Deli s prijatelji