SO SE PREŠTELI?

Niti v parlamentu ne vedo, ali je kdo od poslancev bolan: kako bodo glasovali?

Glasovanje bo tajno, zato je težko napovedati izid. Vsak glas bo še kako pomemben.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Uroš Hočevar

Na petkovem nadaljevanju izredne seje državnega zbora bodo predvidoma odločali tudi o predlogu koalicije, ki želi razrešiti predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča. V luči pestrega političnega dogajanja v zadnjih dneh in tednih ter po prvem neuspelem poskusu rušenja predsednika državnega zbora, se seveda pojavlja vprašanje, ali so se tokrat poslanci pravilno prešteli. Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je sicer v izjavi za medije zagotovil, da se ne bi spuščali v tovrstne zadeve, če ne bi imeli zagotovljenih dovolj glasov.

Vsak glas – tako v koaliciji kot tudi opoziciji – bo še kako pomemben, na končni izid pa lahko vpliva tudi odsotnost poslancev. V državnem zboru smo zato želeli preveriti, ali je morda kdo od poslancev v določeni poslanski skupini bolniško odsoten in kakšno je število takšnih poslancev. Sprva so nam odgovorili, da nam tovrstnih podatkov ne morejo posredovati, ker da gre za občutljive osebne podatke.

image_alt
Razkrivamo, kako si je Bratuškova zlomila nogo (FOTO)


Ker nas niso zanimali imena in priimki poslancev v bolniškem staležu, temveč samo njihovo število po poslanskih skupinah, smo jih opozorili, da v tem primeru ne gre za občutljive osebne podatke. Nato pa so nam pojasnili, da točnega podatka o številu poslancev, ki bi bili oziroma bodo morda jutri v bolniškem staležu, nimajo.

»Kadrovska služba namreč pridobi bolniški list šele po zaključku bolniškega staleža za nazaj, zato za tekoče obdobje oziroma za bodoče dneve s podatkom o bolniškem staležu ne razpolaga,« so pojasnili v službi za stike z javnostjo in dejali, naj se za tovrstne informacije obrnemo na predstavnike poslanskih skupin.


 

SMC: Takšna blokada parlamenta se ne sme več zgoditi


Poslanska skupina SMC poudarja, da se zavedajo odgovornosti, da za ključna vprašanja vsakokrat znova zagotovijo polno prisotnost svojih poslank in poslancev. »Vsekakor morebitnih nenapovedanih odsotnosti zaradi višjih sil ne moremo ne napovedati ne preprečiti. Ne glede na to pa imamo dovolj glasov za nadaljevanje dela. Podobna blokada parlamenta, ki smo ji bili priče nedavno, se predvsem v luči sprejemanja dobrih zakonov za ljudi ne sme več zgoditi,« so poudarili.

V poslanski skupini SD so pojasnili, da bodo glasovanje, če do njega pride, znova obstruirali. »Socialni demokrati bomo, kot smo to storili ob prvotnem glasovanju razrešitve predsednika državnega zbora, glasovanje obstruirali, da se izkaže, kdo je in kdo ni koalicija oziroma se bo ob morebitni razrešitvi jasneje izrisala nova koalicijska večina. Pomemben del procesa tega izjasnjevanja, kdo kam sodi, se je sicer zgodil že včeraj, ob glasovanju o ustavni obtožbi predsednika vlade,« so nam pojasnili v odgovoru.

image_alt
Janez Janša si je oddahnil, opoziciji zmanjkalo glasov

 

SAB: Izid ni odvisen od nas


Vsi člani poslanske skupine SAB bodo jutri v državnem zboru, izid glasovanja za razrešitev predsednika državnega zbora pa po njihovih besedah ne bo odvisen od prisotnosti njihovih poslank in poslancev, »temveč od tega, ali bo koaliciji s pomočniki v drugo uspelo zbrati večino glasov in pokazati, kdo je nova koalicija«.

Poslanska skupina Desus pojasnjuje, da bodo prisotni vsi štirje poslanci, a da na morebitno višjo silo žal ne morejo vplivati. Njihovi poslanci se o glasovanju niso želeli javno opredeliti.

Manjšinska poslanca sta napovedala udeležbo na jutrišnji izredni seji, o izidu tajnega glasovanja pa, kot sama pravita, lahko le ugibata.



Poslancem v državnem zboru v primeru bolniške odsotnosti načelno ni omogočeno glasovanje na daljavo, saj je to postopkovno trenutno urejeno le za covid primere oziroma če je poslanec v karanteni ali pa je bil v stiku z rizično osebo. Predsednica SAB Alenka Bratušek je tako na interpelacijo ministra Vaska Simonitija prišla z mavcem in berglami.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije