ODSTREL

Niti ovratnica ni rešila volkulje Tie

Objavljeno 25. september 2012 11.28 | Posodobljeno 24. september 2012 21.41 | Piše: Jaroslav Jankovič

Poklicni lovec zavoda za gozdove po nesreči odstrelil z ovratnico opremljeno volkuljo.

Dveletna volkulja Tia. Foto: Miha Krofel

KOČEVJE – Iz skupine za ekologijo živali biotehniške fakultete, ki vodi projekt SloWolf, v katerem člani skupine z velikim zanosom spremljajo in raziskujejo življenje volkov v Sloveniji, je v javnost udarila vest, da so na Kočevskem v gojitvenem lovišču Medved odstrelili dveletno volkuljo Tio, ki so jo komaj pred dvema mesecema opremili s telemetrično ovratnico za spremljanje njenega gibanja. V zapisu za javnost je zbodla v oči formulacija, da je bila dveletna Tia odstreljena zakonito. Kot kaže, dvakrat zakonito, saj jo je ustrelil lovec Zavoda za gozdove Slovenije, ki je celo sodeloval pri projektu.

Volkuljo ustrelil lovec zavoda za gozdove

Volkuljo z ovratnico, ki so jo člani skupine SloWolf namestili kosmatinki pred dvema mesecema, je v nedeljo zgodaj zjutraj očitno brez kančka slabe vesti ustrelil eden od 13 lovskih čuvajev, ki jih vodi Iztok Ožbolt. Lovišče s posebnim namenom Medved zavzema JV del Dinarskega visokega krasa. Značilnost je dinarska smer (SZ–JV) pogorij, od katerih je najizrazitejše Kočevsko-Roško hribovje s Kočevskim rogom, Poljansko goro in Kočevsko Malo goro, ki se navezuje na severu na Ribniško Malo goro, Suhokranjsko gričevje in podolje Ribniško-Kočevske doline.

Kot nam je povedal član skupine SloWolf, dr. Hubert Potočnik, so jim v nedeljo zjutraj lovci Ožboltove skupine iz Kočevja sporočili: »... da gredo merit volka ...«

»Takrat smo že vedeli, kaj se je zgodilo, in verjemite, da smo bili zelo slabe volje,« nam je povedal dr. Potočnik.

Poleg alfa volkulje Tonke, ki so jo (krivo)lovci pred tednom dni ustrelili na Pivškem, njeno ovratnico zavrgli, truplo ustreljene matere s petimi mladiči pa ukradli in odnesli neznano kam, je Tia že druga ustreljena volkulja z ovratnico. To so nadeli še volku Slavcu, ki pa je hvala bogu pobegnil v Italijo, očitno vedoč, kaj ga čaka v Sloveniji.

Zakonit odstrel z ovratnico

Lani septembra je minister za kmetijstvo in okolje na podlagi strokovnih mnenj izdal odločbo o odstrelu kar 12 volkov v sezoni 2011/2012. Tia je bila tako 11. »zakonito« odstreljeni volk v omenjenem obdobju. Poleg tega je še enega volka povozil avto, enega so našli mrtvega, Tonka pa je bila, kot rečeno, ustreljena nezakonito.

Vodja lovišča Medved Iztok Ožbolt nam je malce odrezavo povedal, da je bila Tia odstreljena legalno in zakonito: »... na podlagi odločbe ministra!«

Zastavili smo mu vprašanje, kako to, da je poklicni lovec odstrelil volkuljo z ovratnico, ki jo je prav njegova skupina pomagala odloviti? Zakaj lovec ni videl? Etični kodeks, prvo in zadnje pravilo lova velevajo: Ne streljaš, dokler ne vidiš!

Ožbolt se nam je malce zasmejal in odgovoril: »Predstavljajte si volka na 80 metrov. Kako velika je ovratnica, vas vprašam?«

Široka od štiri do pet centimetrov in opremljena s telemetričnim oddajnikom. Na volku jo jasno vidimo, deluje kot tujek.

»Lovec je pred nastrelom stvar preveril, kot velevajo pravila, a tega ni mogel videti.«

Ožbolt je poudaril, da volkulja res ni bila ustreljena namenoma. Toda ne gre mi iz glave tisti smeh. Zakaj smeh pri odlovu, kjer lovec ni jasno videl ovratnice. Lovci so nam potrdili, da je sicer včasih zelo težko dobro videti, saj se žival giblje in lovci morajo biti hitri. Res je tudi, da je nesreč relativno malo, včasih se pa vendarle zgodi, da kak lovec namesto medveda odstreli prašiča, tudi bika.

Število volkov v Sloveniji je bilo leta 2011 ocenjeno na 32 do 43. Direktor Zavoda za gozdove Slovenije Jošt Jakša je že sprožil preiskavo glede nesrečnega odstrela volkulje Tie.

Deli s prijatelji