NA KOŽO

Nismo Japonci

Objavljeno 02. april 2014 00.15 | Posodobljeno 02. april 2014 00.15 | Piše: Domen Mal
Ključne besede: kolumna

Če ti ne bom vzel avtomobilčka, ti bom pa lego kocke.

Čez vikend sva se dobila z znancem iz Beograda, tam ni, da se ne dogaja. Zadnja njegova osebna izkušnja: zjutraj je sedel v avto, da bi šel v službo, in se mu je zdel nekam glasen: »Moj stari fiat je zvučio ko ferrari.« Mehanik mu je pojasnil, zakaj – čez noč so mu ukradli katalizator – in ga še potolažil, da ni edini, ampak peti v dveh dneh, ki so prihrumeli k njemu. Lopovi so menda pogruntali, da je v katalizatorjih platina, za katero dobijo 50 evrov. In še njegova kolektivna izkušnja: na parlamentarnih volitvah je zmagala Srbska napredna stranka. Radikali so si ostrigli brade, pametni niso pa nič bolj, je komentiral, državo bodo spravili na kolena »dok si rekao keks«.

Z znancem se vidiva enkrat na nekaj mesecev in včasih so bili njegovi življenjski doživljaji skoraj neverjetno bizarni v primerjavi z mojimi poštirkanimi slovenskimi. Zadnje čase pa opažam, da se prepad oži. Pri nas sicer množično še ne kradejo katalizatorjev, ampak je, glede na odločitve vlade, vprašanje časa, kdaj jih bodo začeli. Politično delovanje pa je že povsem primerljivo s srbskim, tako glede pokvarjenosti kot nesposobnosti. Znanec je vsaj prepričan, da radikali ne morejo narediti nič pametnega, jaz vem, da Bratuškova nič pametnega sploh še ni naredila. In tudi ne bo. Ko se poslušam, kaj pripovedujem srbskemu gostu, se šele prav zavem, kako dopuščamo, da nam vlada koalicija, ki nima najmanjšega pojma, kaj ukreniti, da nas popelje iz krize. Kako si lahko ena vlada privošči tako šlamparijo, da ji pade zakon? In potem primanjkljaj nebodigalena hoče nadomestiti z zvišanjem DDV? S takimi rešitvami nam lahko vladajo otroci iz vrtca: če ti ne bom vzel avtomobilčka, ti bom pa lego kocke.

Znanec, ki me je ob mojih poprejšnjih jamranjih na hitro odpravil, da kaj, vraga, se pa imamo v Sloveniji za pritoževat, me vse bolj razumevajoče posluša. »U Jugi ste bili Japan, a u istini ste Balkan,« zaključi, preden se odpeljeva vsak na svojo stran. In res naju loči samo še glasnost motorja. Mimogrede: tudi na Japonskem je včeraj začel veljati višji DDV, dvignili so ga na famoznih 8 procentov ... 

Deli s prijatelji