POSILSTVO?

Nisem zvodnik, sem menedžer

Objavljeno 08. marec 2013 08.24 | Posodobljeno 08. marec 2013 08.24 | Piše: Aleš Andlovič

Vojku Potočniku zaradi zlorabe prostitucije 17 mesecev zapora.

MARIBOR – Letos doživlja že 63. pomlad, toda Mariborčan Vojko Potočnik ne more iz svoje kože. Komaj je včeraj stopil v sodno dvorano (seveda v spremstvu pravosodnega policista) mariborskega sodišča, že je sodnico Barbaro Nerat prosil, ali lahko eni izmed novinarskih kolegic preda dokazila, da prostitucija po slovenski zakonodaji ni kazniva. Ni in ni se dal ustaviti v svojem govoričenju, čeprav mu je sodnica poskušala dopovedati, da bo po koncu sojenja dovolj časa za obračunavanje s sedmo silo. »Ne vem, ali me želi tožilec Darko Simonič ubiti ali kaj. Zaradi psihično bolne ženske sem zdaj še v priporu, saj me bremeni posilstva. Preživeti moram na vsega treh kvadratnih metrih,« je negodoval samostojni podjetnik.

Že pred leti je Vojko Potočnik odprl agencijo Eros, ki se je ukvarjala s parketarstvom, čiščenjem tal in razvedrilnimi pogovori. Kot je sam priznal, je zanj delalo več deklet: »Nazadnje, preden so me aretirali, so bile tri. A ne mislite, da ste jim s tem naredili uslugo in da je vsega konec. Še naprej delajo, toda zdaj pod drugo ekipo. Mene ste umaknili, zdaj pač drugi skrbijo zanje.« Možakar, za katerega je bilo hitro mogoče dobiti občutek, da ne živi v realnem svetu, se je vseskozi izgovarjal, da ni storil nič protipravnega.

Kako pa
 naj bi jo posilil, ko pa sem že dve leti impotenten!

Mlado žensko z grožnjami silil v prostitucijo?

Tokratna obtožnica ga je bremenila, da je mlado žensko v letu 2010 z grožnjami silil v prostitucijo, tako da ji je na različnih krajih po Mariboru uredil stanovanja, oglaševal njene storitve in se s strankami dogovarjal o kraju, času in ceni spolnih storitev. Za vsak seks mu je morala plačati 40 odstotkov zaslužka (za polurno seanso 20 evrov, če je akt trajal celo uro, pa dvakrat več), medtem ko je stroške prevoza in najemnine za intimna srečanja nosila sama. »Če bo vse to javno, potem ne bom pričala,« se je razkurila svetlolasa oškodovanka. Nato pa se je vendarle pomirila in sodišču razlagala: »Želim si samo, da me pusti na miru. Na dan sem morala sprejeti tudi do 20 strank. Vojko, se spominjaš, ko sem delala od 9. ure zjutraj pa do pol enajste ponoči.«

Štajerski Pimp, kot se je Potočnika prijel vzdevek, pa jo je v šahu držal z grožnjami, da bo o njenem početju obvestil center za socialno delo. Tam se je ženska potegovala za to, da bi ji vrnili skrbništvo za njeni hčeri (ti sta bili v rejništvu), z razkritjem nemoralnega delovnega mesta pa bi te možnosti izgubila. Šele po dolgih mesecih, med katerimi je bilo kar veliko takšnih, ko sta dobro shajala, se je ohrabrila in oktobra 2010 Potočnika prijavila mariborskim policistom. Povratnik v poslu prostitucije pa se je za zapahi pripora znašel zaradi povsem druge stvari. Ena od njegovih zlatih deklet ga je namreč prijavila zaradi posilstva. »Kako pa naj bi jo posilil, ko pa sem že dve leti impotenten,« je na hodniku pred sodno dvorano glasno razlagal Potočnik.

Mariborčana čaka sojenje

Zase je Vojko Potočnik dejal, da ni bil »zvodnik, ampak menedžer«. Za dekle, ki se je nato oktobra 2010 zateklo na policijo, je razlagal, kako ji je šel na roko, ji plačeval hrano, kondome, stanovanje, službene poti v Moravske Toplice, Novo Gorico in po drugih slovenskih krajih, medtem ko ga zdaj bremeni tako hudih dejanj. Odpeljal naj bi jo tudi v enega izmed nočnih lokalov v Mariboru, kjer je delala kot plesalka. »To sem storil le, da vidi, kako težko je delo v takšnem lokalu. Ponoči in seveda z veliko alkohola,« se je poskušal izvleči Potočnik.

Toda glave izpod giljotine vendarle ni povlekel. Sodnica Barbara Nerat ga je spoznala za krivega, da je zlorabljal prostitucijo z grožnjami, da bo povedal staršem in centru za socialno delo, izsiljeval mlado dekle, da se je še naprej prostituiralo, njemu pa plačevalo 40-odstotno provizijo. Za zapahe bo moral za leto in pet mesecev. Ker je povratnik, ki je že bil obsojen na področju prostitucije, pogojna kazen ni prišla v poštev. Tudi o prestajanju kazni na odprtem oddelku se bo lahko začel pogajati šele, ko se bo rešil očitkov glede posilstva.

Deli s prijatelji