TOŽBA

Nisem dilal, imel sem bogato teto

Objavljeno 13. marec 2014 15.51 | Posodobljeno 13. marec 2014 15.52 | Piše: Aleksander Brudar

Andreju Laporniku, ki ga država toži za 270.000 €, je teta podarila 70.000 €.

LJUBLJANA – Bogato darilo pokojne tete, pobrane najemnine od oddajanja sob v Portorožu in velikodušna sprotna pomoč staršev so, trdi Andrej Lapornik, glavni viri njegovega premoženja, ki si ga je ustvaril v 49 letih življenja. Lapornik, ki je bil zaradi preprodaje drog obsojen na tri leta in sedem mesecev zapora in plačilo 24.000 evrov stranske denarne kazni, se mora na pravdnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča zagovarjati pred 270.000 evrov težko tožbo, ki mu jo je naprtila država. Specializirano državno tožilstvo, ki je spisalo tožbo na podlagi zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, je prepričano, da si je Lapornik omenjeni znesek nagrebel s kaznivimi dejanji. Policisti so ga februarja 2012 ujeli pri prodaji 756 gramov heroina, pod drobnogled pa so takrat vzeli še pet Portorožanov in pri vseh (v glavnem pri Laporniku) odkrili skupaj 1,9 kilograma heroina (na črnem trgu bi bil ta vreden 150.000 evrov). Poleg tega so zasegli še več kot 50.000 evrov, ki menda izvirajo iz preprodaje prepovedanih drog, in za več tisočakov evrov zlatnine. Že med kazenskim postopkom so Laporniku vzeli 70.000 evrov. Finančna preiskava, ki zajema obdobje med 1. januarjem 2006 in 15. novembrom 2011, je pokazala, da se preiskovanec ukvarja z oddajanjem sob, v omenjenem obdobju pa je davčni upravi prikazal le malo več kot 45.800 evrov prihodkov in imel 366 evrov izgube iz prodaje vrednostnih papirjev. Preiskava je tudi navrgla, da je Lapornik v tem času ustvaril in razpolagal s kar 385.567 evrov premoženja, od katerega ni plačal ne dohodnine ne prispevkov.

Ves čas varčuje

Lapornik, po poklicu vzdrževalec vozil in strojev in oče dveh otrok, je na včerajšnjem sojenju povedal, da je po končani srednji poklicni šoli opravljal različna dela, od skladiščnika hrane do dela na recepciji v Marini Portorož. Po koncu vojne pa do leta 1996 je pomagal staršem pri gradnji hiše v Portorožu, nato pa se je usmeril v oddajanje sob in tako leta 1996 odprl s. p.. »Tistih pet let nisem bil zaposlen, sem pa zelo veliko delal,« pravi in dodaja, da se je hiša gradila okoli deset let, saj doma niso imeli toliko denarja, da bi jo hitro dokončali. Ves ta čas, tudi ko je še živel pri starših v Piranu in ko se je leta 1996 preselil v hišo v Portorožu, so mu finančno, kot pravi, ob strani stali starši (na leto je tako od njih dobil okoli 2000 evrov). »Jaz zelo šparam, saj nisem luzer, da bi šel v diskoteko in tam zapravil,« pravi in se ob tem spomni, kako je leta 2004 dobil nekaj denarja in kupil dve kilogram težki zlati palici, ki ju je nato, da bi nekaj zaslužil, tudi prodal. Bogate finančne injekcije je bil deležen leta 2007, ko mu je teta, ki se je po več letih bivanja v Nemčiji vrnila domov, kot darilo podarila 70.000 evrov. Enako vsoto je dala njegovi sestri Alenki Lapornik, bratu pa je zapustila stanovanje v spodnjem delu hiše v Portorožu. Kako je mogoče, da se tako živo spominja ravno te letnice, je v smehu odgovoril, da mu je to ostalo v spominu. »Ni najbolj pomembna stvar v življenju. Tudi ne bom pozabil letnice, kdaj sem šel v zapor,« je odgovoril. Spomin mu je med pričanjem denimo zelo ponagajal, ko ga je sodnica Dušana Bajc vprašala, kdaj se je poročil z drugo ženo: »Niti me ne zanima. Ne vem točno.«

Skromen, a je kupil jaguarja

V nadaljevanju je razložil še, kako je bil njegov oče direktor Krojaštva Piran in da je v tistem času zelo dobro zaslužil, mama pa je ves ta čas doma šivala in turistom oddajala sobe in da so živeli zelo skromno. »Mama je morala čakati, da so šli v kopalnico najprej gosti in šele nato ona. Tako se je služilo včasih. Mama in oče sta morala spati na dilah, da smo lahko zaslužili,« se je Lapornik spominjal dni, ko so v piranskem stanovanju oddajali sobe turistom. Poleg nepremičnine v Portorožu in stanovanja v Piranu, v katerem zdaj živi Lapornikova sestra Alenka, ima družina tudi nepremičnino v Gorenjem Gradu. Čeprav je vodilo njegovega življenja, tako pravi, skromnost, pa je z očetom kupil tudi starega jaguarja. Na vprašanje sodnice, ali je ta znamka zanj skromna, je odgovoril: »Če stane 2300 evrov, potem to ni toliko denarja.« Precej se je razgovoril tudi o posojilu, ki ga je menda dal zlatarju Zefu Pasuljiju. Povedal je, da ga je najprej prosil, naj mu posodi 10.000 evrov. »To pa ni tako malo,« mu je, kot pravi, odgovoril, in ko je drugič prišel k njemu, mu je rekel, da mu lahko posodi 7500 evrov, a da mu mora za to dati garancijo. Zlatar, kot pravi, mu je tako med drugim dal dve zapestnici in briljante (omenjeno zlatnino so policisti zasegli v hišni preiskavi), nato pa sta 24. 12. 2011 podpisala po njegovem nareku napisano izjavo, da si je zlatar od njega sposodil denar.

Lapornik je še povedal, da je imel del prihranjenega denarja vezanega na banki, del v gotovini spravljenega doma, del pa tudi v kupljenih palicah. »Ven je zdaj prišel zelo velik znesek in ne vem, od kod,« se je vprašal in dodal, da je imel tik pred preiskavo leta 2006 doma shranjenih med 50.000 in 60.000 evri. Ob vsem skupaj se tako zastavlja vprašanje, kako Laporniku ob vsem tem denarju ni uspelo po ločitvi od prve žene plačevati preživnine za otroka. »Plačeval sem, kot sem lahko. Plačeval sem samo za enega in ne za dva. Ni mi zneslo,« je povedal. Njegove navedbe glede podarjenih 70 tisočakov je med pričanjem potrdila tudi Lapornikova. »Moja teta ni nikoli lagala. Je bila najboljša teta na svetu. Bila je moja druga mama,« je odgovorila na vprašanje, kako ve, da je teta dala denar Laporniku, če pa je takrat ni bilo zraven.

 

Nakit je moj

Da govori Lapornik resnico, da nakit, ki so mu ga odvzeli ob hišni preiskavi, sploh ni njegov, ampak mu ga je portoroški zlatar zastavil za posojilo 7500 evrov, je na sodišču pričal tudi lastnik zlatarne Zef Pasulji. »Bilo je leta 2010 na dan pred božičem. Nujno sem potreboval ta denar za plačilo položnic in o tem sem potožil tudi, ko mi je Lapornik prinesel v popravilo sinovo verižico. Rekel mi je, da mi lahko posodi za nekaj mesecev, a sem vztrajal pri tem, da mu v garancijo pustim tri zlate verižice in dve zapestnici. Drobnoprodajna cena tega nakita je 14.000 evrov, jaz pa sem zanj plačal ravno toliko, kolikor je znašalo posojilo.«

 

Deli s prijatelji