RAZJARJENI

Nimajo denarja niti za stečaj

Objavljeno 27. junij 2012 10.55 | Posodobljeno 27. junij 2012 10.56 | Piše: Primož Škerl

Lidovci zgroženi nad sramotnim ravnanjem države.

Radoslav Miletić: Stanujem v domu v Štorah, položnic nisem plačal, preprosto nimam več iz česa. Foto: Primož Škerl

CELJE – Kdaj bo konec sramotnega ravnanja, ki ga banke in država dopuščajo kljub poostrenim zakonskim določilom? Se iz primerov Steklarske Nove, Vegrada, SCT, CPM in drugih res nismo ničesar naučili? Kdaj bomo naredili konec nekaznovanemu početju uprav podjetij, ki s finančnimi akrobacijami pometejo delavce na cesto, kapital pa prenašajo na varno? Vse to so se na včerajšnjem protestnem shodu v središču Celja spraševali razjarjeni delavci Lida, hčerinske družbe gradbenega giganta CM Celje. Sto šestdeset zaposlenim že leto dni niso poravnali prispevkov, edini v skupini CMC z 800 zaposlenimi niso prejeli plač za maj. V petek je na celjsko sodišče romal predlog za uvedbo stečaja, toda družba ima blokiran račun in nima sredstev za začetek stečajnega postopka. Znesek bo najverjetneje poravnal kar sindikat, v nasprotnem delavci še dolgo ne bodo dobili niti evra.

Lidovci zgroženi nad sramotnim ravnanjem države

Stavkajoči so se napotili pred Abanko in izpostavo Davčne uprave RS ter s piščalkami in vuvuzelami ob podpori mimoidočih poskušali na plan izbezati obe direktorici. Ni jim uspelo, sta pa sprejeli predsednika stavkovnega odbora Antona Turka, stavkovne zahteve so nato nalepili na pročelje obeh ustanov. Zahtevajo, da banke umaknejo blokado hčerinske družbe VOC, zagotovijo likvidnostna sredstva za Lidovo poslovanje in preostalih družb skupine CM Celje, podprejo program finančnega prestrukturiranja družbe, ustavijo večletno propadanje slovenskega gradbeništva in cestnega gospodarstva. Od davčnega urada pričakujejo ukrepanje zoper nedopustno ravnanje vodstva Lida, ki je na plačilnih listah zaposlenih leto dni fiktivno prikazovalo odtegljaje za prispevke.

Stavkajoči s pojasnili niso mogli biti zadovoljni

Nada Jurko iz Abanke je dejala, da Lid še ni predstavil načrta finančno-poslovnega prestrukturiranja, zato bančniki niso odobrili dodatnih sredstev. Zvezdana Gržina je sicer napovedala, da bo zaradi kršitev zakonskih določil zoper odgovorne vložila kazensko ovadbo, a ni povedala, kdaj se bo to zgodilo. »Durs je dovoljeval neplačevanje vaših prispevkov. Očitno se je nekdo z njimi dogovoril, da so dopustili agonijo ljudi. Kdo jim je dal dovoljenje postaviti se nad sodbo ustavnega sodišča. Direktorica je kot razlog za neukrepanje navedla padec informacijskega sistema, česar pa ne verjamem. Odlog plačila je od letos kaznivo dejanje,« je Turk dejal stavkajočim in ponovil, da gre za največjo krajo v zgodovini našega delavstva.

Protestniki so se zavzeli za ohranitev čim več delovnih mest v panogi ter opomnili, da se zgodba jutri utegne nadaljevati v Ljubljani, pojutrišnjem v Kopru in na Ptuju in še kje. »Če bi z graditelji piramid ravnali kot z našimi delavci, teh znamenitosti nikoli ne bi postavili,« še pravi Turk, ki fizični zapori sedeža družbe, kot jo napovedujejo lidovci, ni naklonjen. Odločitev bo znana tik pred zdajci.

Deli s prijatelji