IZUMITELJ

Nikolo Teslo iz Maribora izgnali zaradi klateštva

Objavljeno 11. januar 2014 18.02 | Posodobljeno 11. januar 2014 18.02 | Piše: Alenka Kociper

Malo je znano, da je pred 70 leti umrli izumitelj nekaj mesecev preživel tudi v štajerski prestolnici.

Dr. Stanislav Južnič. Foto: Alenka Kociper

MARIBOR – Zgodovinar in fizik dr. Stanislav Južnič, ki proučuje zgodovino naravoslovnih znanosti, se je poglobil v manj znano obdobje v življenju Nikole Tesle, ki je umrl pred skoraj natanko sedemdesetimi leti, 7. januarja 1943. Pred odhodom v Ameriko je živel in študiral po evropskih mestih, Gradcu, Pragi, Budimpešti in Parizu. Vmes je nekaj mesecev preživel v Mariboru, kjer pa se je bolj kot študiju posvečal pouličnemu življenju, potikal se je po gostilnah, popival in kvartal za denar. Na videz precej neslavno za pozneje svetovno priznanega in še danes izjemno cenjenega izumitelja.

Nikola Tesla je znan vsakemu šolarju, vsi vemo, da je svetovno znani genialni izumitelj srbskega rodu večji del svojega bogatega življenja preživel in ustvarjal v Ameriki. Malo manj je znano, kaj je počel in kje vse je bival, preden se je leta 1884 kot 28-letni mladenič vkrcal na ladjo, ki ga je popeljala novemu življenju, predvsem pa novim izumom naproti. Leta, ki jih je preživel na študiju v Gradcu in pozneje v Mariboru, pa niso bila preveč bleščeča in morda se tudi zato o njih bolj malo ve.

Sprva priden študent

Tesla ni nikoli dosegel znanstvenih nazivov, če izvzamemo seveda častne doktorate, nekaj let pa je vendar študiral. Leta 1875 je začel študij na Politehniki v Gradcu, kjer je sprva vestno obiskoval predavanja in z odliko opravljal študijske obveznosti. Prvo leto je z zagnanim delom celo pretiraval, tako da ga je eden od profesorjev v pismu očetu malone koval v zvezde, hkrati pa svaril pred prehudimi napori. Tako je v drugem letniku opravil manj izpitov, v tretjem pa nobenega več. Čeprav je prejemal vojaško štipendijo, je zašel v finančne težave, saj je denar kaj kmalu zakvartal in ostal brez sredstev za preživljanje, plačati ni mogel niti šolnine. Denar si je začel izposojati, zlasti pri oderuhu Jožefu Murku iz Maribora, ki je z neusmiljenimi obrestmi spravil na kant prenekaterega graškega študenta, med njimi tudi Teslo. Poleg tega mu je za vrat dihala vojska, saj je bil vojaški obveznik. Vojska mu je štipendijo odvzela, oče mu je prenehal pošiljati denarno podporo, na Politehniki pa so ga izbrisali s seznama študentov.

Karte in biljard

Zaradi vseh naštetih težav, da bi se izognil Murkovim terjatvam in vojaški suknji, se je Tesla konec leta 1878 napotil proti jugu, v Maribor, ki je bil tedaj hitro razvijajoče se in rastoče mesto. Tam si je gotovo obetal nove priložnosti. V mestu so se uvajale številne tehniške novosti, razvijala se je industrija, vse pogostejša je bila uporaba električne energije, delo je ponujalo mnogo podjetij. Tesla si je sprva poiskal delo v tehniški delavnici Druška, ki naj bi mu zagotovila 60 forintov plače na mesec, poleg tega pa še dodatke za uspešno opravljeno delo, kar je bilo precej več, kot so bili njegovi dohodki med bivanjem v Gradcu. Kako se je končalo njegovo tamkajšnje službovanje, ne vemo, pa tudi sicer ni prav veliko znanega o tem, kako je preživel teh nekaj mesecev v Mariboru. Dejstvo je le, da so ga oblasti marca 1879 iz mesta izgnale kot klateža, saj ni imel urejenega ne bivališča ne redne službe. Namesto tega se je lahkoživo preživljal s kvartopirskimi in biljradnimi zaslužki. »Maribor tistih dni in še posebno njegovo graško predmestje sta se naglo polnila z razmeroma izobraženim delavstvom s severa, ki so ponujali prvovrstne dobičkonosne priložnosti izkušenemu šahistu, kvartopircu ajnca, piketa ali morda celo taroka,« zapiše dr. Južnič. Tesla je živel blizu kolodvora na Tegetthofstrasse, čeprav tam ni imel uradnega domicila, karte pa je igral v gostilni Veseli kmet.

Aretacija

O odhodu iz Gradca Tesla ni obvestil svojih domačih, zato nekaj časa sploh niso vedeli, kje je. Nekateri prijatelji so se celo bali, da se je kot samomorilec utopil v Muri. Po nekaj mesecih so ga le izsledili v Mariboru in oče ga je prišel osebno iskat. Kdo ga je naznanil policiji, ni znano, morda kdo od oskubljenih kvartopircev, morda oderuh Murko, ki se mu je Tesla vztrajno izmikal, ne da bi mu poplačal dolgove, morda pa celo oče, da bi ga nekako spravil domov. Kakor koli, policija je Teslo aretirala in priprla zaradi klateštva in 8. marca 1879 je uradnik Oldrich Taube podpisal ukaz za njegov izgon, straža pa ga je pospremila prav do njegovega domačega mesta Gospić. Kmalu potem mu je umrl oče, Tesla pa je na njegovo pobudo študij poskušal nadaljevati v Pragi, vendar tudi neuspešno. Kmalu je za vedno zapustil univerzo.

»Mariborski meseci se zdijo morda le kot kamen spotike v sicer vzornem Teslovem življenju, a le ni bilo tako. Mladost je pač norost, čez potok skače, kjer je most. Prav v Mariboru je Tesla iz šolarja postal mož. Med Mariborčani je prišel do dna in se nato le še dvigal,« pravi dr. Južnič, ki je med pobudniki postavitve spominskega znamenja Tesli v Mariboru. »Načrtujemo spominska znamenja s priročnimi električnimi in mehanskimi poskusi na točkah, kjer je Tesla preživljal svoj vsakdan. Tam bi prišleki lahko opazovali odboj biljardnih krogel, svetlobne igre ali preskakovanje isker, tako kot jih je svojčas nadobudni Mariborčan Tesla.«

Deli s prijatelji