NEVARNO

Nikar v gore, številne planinske poti so zaprte

Objavljeno 07. februar 2014 21.30 | Posodobljeno 07. februar 2014 21.30 | Piše: STA, Ma. F.

Zaradi žledoloma in snegoloma je v gozdovih velika količina podrtega drevja.

Šmarna gora.

LJUBLJANA – Planinska zveza Slovenije zaradi posledic žleda (predvsem v Julijskih Alpah) pa tudi zaradi velikih količin novozapadlega snega do nadaljnjega zapira vse planinske poti na prizadetih območjih. Seznam ponovno odprtih planinskih poti bodo sproti objavljali na spletnem mestu.

Kot so sporočili iz Planinske zveze Slovenije (PZS), so tako odločitev sprejeli tudi po priporočilu Uprave za zaščito in reševanje RS, naj se ljudje ne odpravljajo v gozdove.

Smrtno nevarno

Zaradi žledoloma in snegoloma je v gozdovih velika količina podrtega drevja. Ogromna škoda je nastala tudi na planinskih poteh, ki so zaradi velike količine podrtega drevja neprehodne in bodo take še precej časa. Zadrževanje na teh območjih pa bo še nekaj časa smrtno nevarno.

Ko se bodo razmere umirile, bodo planinska društva, skrbniki planinskih poti z markacisti planinske zveze pregledali planinske poti in sporočili, ali so že varno prehodne. Vse do tedaj pa bodo posamezne planinske poti zaprte. Seznam zveza objavlja tudi na svoji spletni strani.

Nevarnost plazov

Sicer pa v PZS odsvetujejo obisk gora, zlasti visokogorja, tudi zaradi velike nevarnosti proženja snežnih plazov. Pričakovati je namreč številne, spontano sprožene srednje velike in mnoge velike plazove, tudi na zmernih strminah. Na širšem območju Julijskih Alp, vključno z zahodnim delom Karavank, je namreč v teh dneh zapadlo več kot meter novega snega.

Gibanje v naravnem okolju v teh dneh naj bo torej omejeno le na položnejša in nižje ležeča območja, ki so dovolj odmaknjena od ustaljenih poti snežnih plazov ter zunaj gozdov in od žleda oziroma snega prizadetih območij, poudarjajo v PZS.

Deli s prijatelji