SPREGOVORILA

Nika Janša o očetu: Mislijo, da je temačen, poln zarot in zlobe

Objavljeno 21. oktober 2012 09.50 | Posodobljeno 21. oktober 2012 19.30 | Piše: S. N.

Prepričana je, da ji tudi zaradi njenega priimka mnogokrat niso odgovorili na prošnje za službo, saj pravi, da ljudje nočejo biti povezani s tem priimkom.

Hči Janeza Janše, Nika Janša, je za Drevored.si spregovorila o svojem otroštvu, iskanju službe in seveda tudi o svojem očetu. Nika je po poklicu krajinska arhitektka, študij je končala na Švedskem, med svoje največje dosežke pa šteje tudi to, da je bila zlata maturantka. Nika je šla v tujino v četrtem letniku prek Erasmusove izmenjave, potem pa je tam še diplomirala in napisala magistrsko nalogo. Na Švedskem ji je bil najbolj všeč način študija.

Mnogi nočejo biti povezani z njenim priimkom

To, da je hčerka predsednika slovenske vlade, je zanjo včasih prednost, večkrat pa tudi ne. Nedavno so ji očitali, da je zato dobila službo. Vendar pravi, da je resnica povsem drugačna in da mora tudi ona čez veliko ovir. Mnogo ljudi ima o njej izoblikovano mnenje, kljub temu da niso nikoli govorili z njo in je ne poznajo. Prepričana je, da ji tudi zaradi njenega priimka mnogokrat niso odgovorili na prošnje za službo, saj pravi, da ljudje nočejo biti povezani s tem priimkom. Dodaja, da bi na neki način raje bila »nevtralna«, kot pa da so ji nekateri že vnaprej naklonjeni, drugi pa ne.  

»Nikoli ne dobiš dovolj trde kože«

Namigi, da je pri njeni zaposlitvi šlo za nepotizem, so jo prizadeli, pravi pa, da verjetno nikoli ne dobiš dovolj trde kože, da bi ti bilo popolnoma vseeno za take stvari. Tovrstni očitki jo zamorijo in v takih trenutkih se vprašuje, ali ji je res tega treba, nato pa dvigne glavo in si reče, da bo tudi to prešlo. Nika meni, da je Slovenija zelo majhna in da ljudje preveč verjamejo vsemu, kar preberejo. Svojega očeta je vedno klicala oči, včasih v hecu pa tudi Janez.

Napačne predstave

Prepričana je, da imajo ljudje o njenem očetu napačne predstave, sploh tisti, ki mislijo, da je temačen, poln zarote in zlobe. Razume, da je politik in da imajo ljudje različna mnenja, vendar ne more verjeti, kako lahko ljudje v nekem človeku vidijo toliko slabega. Politika je ne zanima. Pravi, da ljudje včasih mislijo, da ve vse o politiki in da pozna same pomembne ljudi, da ima mnenje o vsem in da točno ve, kaj in koga bo volila, vendar ni povsem tako. Če ji kaj ni jasno, ji oče razloži, vendar pravi, da se mu včasih tudi ne da, saj vse dneve govori o teh temah in ima potem na neki točki dovolj.

Deli s prijatelji