PIRHI

Nik, Tina in Barbara so pobarvali najlepše pirhe

Objavljeno 30. marec 2013 11.01 | Posodobljeno 30. marec 2013 11.03 | Piše: Jaroslav Jankovič

Najlepšo otroško pisanko je ustvaril devetletni Nik Tivadar iz Dobrovnika.

Zmagovite otroške pisanke Nika Tivadarja iz Dobrovnika. Foto: Dejan Javornik

LJUBLJANA – »Velikonočne pisanke so res nekaj posebnega,« je zbranim udeležencem in nagrajencem natečaja Najlepši pirhi 2013 ob odprtju razstave povedal etnolog prof. Janez Bogataj. »Tudi tisti, ki nikoli čez leto ne primemo čopiča v roke, se v teh dneh poigravamo z barvami. Pa če ne drugače, zaradi otrok ali vnukov.«

Kot smo zapisali že pred dnevi, vas je v nagradnem natečaju sodelovalo 42 umetnikov iz vse Slovenije, ki ste nam poslali čez 200 okrašenih jajc.

Po dolgem premisleku je ocenjevalna komisija razglasila zmagovalce.

Niku svetovala teta Eva

V kategoriji otroških pisank je zmagal devetletni Nik Tivadar iz Dobrovnika, kraja v Prekmurju na kokošji roži Slovenije, ki nam je povedal, da pisanke krasi na tradicionalen način: »Najprej si zamislim motiv, ga na lupino izrišem z voskom, nato pa jajce okopljem v barvi.«

Tudi tisti, ki nikoli čez leto ne primemo čopiča v roke, se v teh dneh poigravamo z barvami. Pa če ne drugače, zaradi otrok ali vnukov.

Nik nam je poslal modre pisanke z izrisanimi zvezdicami ali čašnimi listi travniške cvetke, kakor si kdo želi predstavljati. Zaupal nam je, da se z enim jajcem ukvarja kar celo uro: »Če želim naslikati srce, ki je moj najljubši motiv, tudi uro in pol.« Pred množico zbranih na razglasitvi v avli stolpnice Dela je priznal, da ga pri ustvarjanju spodbuja teta Eva, toda prof. Bogataj je pri Niku poudaril prav njegovo izvirnost: »Odločitev zanj ni bila težka, saj se jasno vidi, da je pisanke krasil sam, kar je zelo pomembno.« Ob tej priložnosti je prof. Bogataj nagovoril tudi širšo javnost in opozoril, da le še v redkih šolah za veliko noč krasijo pisanke. »Zlasti pa bi morale učiteljice pustiti otrokom več svobode.«


Perje, trakovi, spirale

V kategoriji ljudska pisanka je komisijo in tudi širšo javnost na razstavi prepričala 36-letna grafičarka Barbara Lončar iz občine Videm - Dobrepolje, ki je deset jajc najprej dobro okopala v čebulni juhi: »Uporabila sem prastaro tehniko barvanja s čebulnim perjem,« nam je malce sramežljivo predstavila svoje delo. Barvanje jajc v juhi čebulnega perja dobro poznajo starejše generacije, ko se velikonočnih barv še ni dalo kupiti v trgovini.

Lončarjeva je tako obarvala deset jajc, nato pa vzela skalpel in spretno izpraskala motive.

»Nič posebnega nisem načrtovala, prišlo je samo od sebe, sproti, iz glave,« pove Lončarjeva.

Njene pisanke so zares nekaj posebnega, saj jih je poslikala s trakovi, kvadratki, spiralami in črtami. In ne samo to, trakce in spirale je tudi osenčila: »S pritiskom skalpela na lupino dosežeš tudi svetlejše ali temnejše odtenke likov.« Lončarjeva si je za pisanke vzela čas: »Deset pisank sem krasila tri dni!«

Zajček v jajcu

Največ okrašenih pirhov smo prejeli v kategoriji sodobna pisanka, kjer je izstopalo kar nekaj izdelkov. Komisijo pa je prepričala 28-letna študentka arhitekture Tina Kerčmar iz Murske Sobote, ki je izdolbla jajce in vanj vstavila zajčka ter vse skupaj obesila na stojalce. Tako je s svojo velikonočno stvaritvijo dodobra presenetila tudi izkušenega prof. Bogataja, ki je v svojem življenju pregledal na tisoče pirhov.

»Kerčmarjeva je v pisanki združila dva simbola; jajce in zajčka.« Če sprejmemo, da velikonočne pisanke po krščanski ljudski tradiciji pomenijo Kristusove solze, potem je zajec kot velikonočni simbol vzet iz poganskega sveta.

»Zanimivo pri tem je, da slovensko velikonočno izročilo do 2. svetovne vojne zajčka ne pozna, razen morda v redkih primerih meščanske kulture,« je povedal prof. Bogataj.

Sicer Kerčmarjeva izdeluje nakit in slika na svilo: »Po naključju sem izvedela za natečaj, pa sem si rekla: 'Zakaj pa ne.'«

Zlati pisanki in žepnina

Na slavnostni podelitvi nagrad v avli Delove stolpnice na Dunajski 5 v Ljubljani se je zbrala množica sodelujočih, med njimi tudi zlatar Vlado s hčerko Mojco iz Zlatarstva Mandič, ki je zmagovalkama Tini Kerčmar in Barbari Lončar podarilo obesek zlato pisanko, mlademu Niku Tivadarju pa darilni bon za 40 evrov.

Nagrade so tako družno podelili etnolog prof. dr. Janez Bogataj, odgovorni urednik Slovenskih novic Bojan Budja, poslovna direktorica Dragica Grilj ter Vlado in Mojca Mandič.

Nagrajenki sta bili veseli zlatih obeskov, mali Nik pa se je razveselil prislužene žepnine. Po uradnem delu smo se družili ob zakuski, ki jo je pripravila Pivovarna Union. 

Razstava pirhov

Razstava pirhov bo v stavbi Dela, Dunajska 5, Ljubljana, odprta danes od 9. do 17. ure in v nedeljo od 9. do 14. ure.

Deli s prijatelji