ZELO NALEZLJIVO

NIJZ opozarja: Izbruhnile so ošpice

Objavljeno 19. oktober 2017 13.28 | Posodobljeno 19. oktober 2017 13.28 | Piše: STA, P. Pa.

Okuženih je več kot 100 ljudi, en otrok je tudi umrl.

Potek bolezni je ponavadi težji pri dojenčkih, odraslih ljudeh in pri osebah z imunsko pomanjkljivostjo; fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Zaradi izbruha ošpic na Kosovu in nevarnosti širjenja bolezni tudi v Slovenijo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) vsem, ki bodo v prihodnjih dneh potovali na Kosovo, svetuje, naj preverijo, ali so zaščiteni proti tej bolezni. Tistim, ki proti ošpicam niso zaščiteni, svetujejo, da pred potovanjem na Kosovo opravijo cepljenje.

Osebam, pri katerih se po vrnitvi iz krajev, kjer je trenutno izbruh ošpic, pojavijo bolezenski znaki, značilni za ošpice, kot so visoka vročina, kašelj, rdeče in solzne očesne veznice, izcedek iz nosu in izpuščaj, ter osebam, ki so bile pred nedavnim v stiku z bolnikom z ošpicami, svetujejo, da o tem po telefonu takoj obvestijo izbranega zdravnika, ki jim bo dal ustrezna navodila. Te osebe naj sicer ostanejo doma in naj ne hodijo v čakalnice pri zdravnikih.

Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, ki se prenaša po zraku, s kužnimi kapljicami, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe pri kašljanju, kihanju, redkeje pa s posrednim prenosom prek sveže onesnaženih predmetov. Bolnik, ki je okužen z ošpicami, je kužen štiri dni pred pojavom izpuščaja in še štiri dni po pojavu izpuščaja.

S Kosova poročajo o epidemiji ošpic. Samo v Prištini je z virusom ošpic, zaradi katerih je na Kosovu doslej umrl otrok, okuženih okoli 100 ljudi, je v sredo poročala srbska tiskovna agencija Tanjug. O ošpicah poročajo tudi iz mest na Kosovu, kjer so v večini Srbi.

Deli s prijatelji