DRAŽBA

Nihče noče radeške papirnice

Objavljeno 14. november 2012 17.18 | Posodobljeno 14. november 2012 14.49 | Piše: A. L., STA

Soklič še naprej podpira idejo radeške občine, da prek občinskega podjetja nadaljuje proizvodnjo na papirnem stroju štiri, čeprav je treba za zagon proizvodnje zagotoviti tri milijone evrov obratnega kapitala.

CELJE – Na javni dražbi za prodajo družbe Radeče papir v stečaju, ki je danes potekala na celjskem okrožnem sodišču, ni bilo nobenega resnega ponudnika. Stečajni upravitelj papirnice Borut Soklič je na novinarski konferenci povedal, da turška družba Saray iz Ankare, ki je opravila skrbni pregled papirnice, ni vplačala niti varščine v višini 618.400 evrov.

Nenehno spreminjali ponudbe

Soklič je pojasnil, da so Turki najprej ponujali za radeško papirnico 15 milijonov evrov, po opravljenem skrbnem pregledu pa so jo znižali na 6,1 milijona evrov. Ker država ni pristala, da bi subvencionirala prispevke za delavce v papirnici za triletno obdobje, pa so Turki svojo ponudbo dodatno znižali na 1,2 milijona evrov. Od države so tudi zahtevali, da se odreče davku na dohodek pravnih oseb, vendar pa je tudi ta predlog zavrnila. Vmes pa so si Turki premislili in sporočili, da so pripravljeni plačati ta davek, če bodo poslovali z dobičkom. Njihov zadnji predlog pa se je nanašal na brezplačni triletni najem papirnice, česar po Sokličevem mnenju slovenska stečajna zakonodaja ne dovoljuje oziroma je mogoč samo enoletni najem.

Država je sicer Turkom ponudila subvencijo za zaposlovanje delavcev, gospodarsko ministrstvo pa je izrazilo interes za subvencioniranje investicij v tehnološko posodobitev papirnice.

Francozi odnehali

Skrbni pregled je opravila tudi francoska družba Oberthur. Predstavniki te družbe so Sokliču pojasnili, da so oni tiskarji, ne obvladujejo pa izdelave papirja. Ocenili so tudi, da je treba radeško papirnico nujno tehnološko posodobiti. Po tehtnem premisleku pa so Francozi ugotovili preveliko tehnološko tveganost pri radeški papirnici in so v torek Sokliča obvestili, da se javne dražbe ne bodo udeležili.

Neizpolnljive zahteve

Glede tajske multinacionalka Double A, ki naj bi bila za radeško papirnico pripravljena odšteti okoli sedem milijonov evrov, je Soklič dejal, da je ta družba zavrnila podpis sporazuma o varovanju podatkov pri skrbnem pregledu. Predlagali so tudi, da bi morebitne spore reševali na sodišču v Singapurju, kar je za Sokliča nesprejemljivo. Prav tako je zavrnil predlog Tajcev, da bi pri reševanju morebitnih sporov uporabili angleško pravo.

Ni težava kupnina, ampak stroški, ki nastopijo potem

Današnje javne dražbe se je kot opazovalec udeležil komercialni predstavnik Tajcev v Sloveniji, saj se je tajska družba le odločila podpisati sporazum o varstvu podatkov. Sokliču so predlagali, da bi ta sporazum podpisala njihova nizozemska podružnica, potem pa so sporočili, da naj bi sporazum podpisala njihova družba s Kajmanskih otokov.

Soklič je dejal, da bo morebitno ponudbo Tajcev po opravljenem skrbnem pregledu papirnice, ki bo trajal najmanj mesec dni, resno obravnaval. Po njegovi oceni se radeška papirnica lahko proda samo kot celota in ne manj kot za izklicno ceno v višini 6,18 milijona evrov. Za 1,2 milijona evrov pa Soklič ni pripravljen prodati papirnice in najbrž druge javne dražbe ne bo razpisal.
Soklič pravi, da pri radeški papirnici ni problem kupnina, ampak to, da je treba ob kupnini zagotoviti še vsaj 10 milijonov evrov za nabavo repromateriala, posodobitev tehnologije in stroške zaposlenih.

Muflon odvisen od NLB

Soklič še naprej podpira idejo radeške občine, da prek občinskega podjetja nadaljuje proizvodnjo na papirnem stroju štiri, čeprav je treba za zagon proizvodnje zagotoviti tri milijone evrov obratnega kapitala. Poudaril je še, da je za hčerinsko družbo radeške papirnice Muflon dal izdelati oceno poslovnega deleža in usoda tega podjetja naj bi bila znana še letos. Ob tem je Soklič opozoril, da ima Nova Ljubljanska banka v tej družbi šest milijonov evrov poroštev, in če jih bo unovčila, bo Muflon propadel.

Deli s prijatelji