ODZIVI

»Nihče ni nenadomestljiv, interpelacije ne bo«

Objavljeno 30. marec 2015 17.33 | Posodobljeno 30. marec 2015 17.33 | Piše: Mo. S.

Iz političnih krogov se vrstijo odzivi na potezo premierja Mira Cerarja, ki je obrambnega ministra Janka Vebra pozval k odstopu.

Bo Veber odstopil sam ali bo počakal na razrešitev?

LJUBLJANA – Predsednik vlade Miro Cerar je obrambnega ministra Janka Vebra pozval, naj odstopi, sicer bo predlagal njegovo razrešitev.image Medtem ko stranka SD trdno stoji za Vebrom, ki pravi, da v zadevi s Telekomom Slovenije ni storil nič nezakonitega, pa nekateri menijo drugače.

Kot je povedal predsednik Desusa Karl Erjavec, se bo stranka do Cerarjevega stališča opredelila, o tem, ali se strinja s Cerarjem ali ne, pa je povedal, da mora verjeti Cerarju, saj je on tisti, ki je pregledal vso zadevo. Dogajanje v zvezi s tem bodo obravnavali na današnji seji poslanske skupine in nato še v sredo na seji vodstva stranke. Vso dokumentacijo bodo še proučili, saj po njegovih besedah iz današnjih pogovorov še ni vse jasno. Dilema je, pravi Erjavec, ali bolj zaupati Vebrovim ali Cerarjevim argumentom, o čemer se še niso odločili.

Novakova pozdravlja Cerarjevo potezo

Je pa odločnejša predsednica NSi Ljudmila Novak. »Predsednik vlade je potegnil pravo odločitev, nihče ni nenadomestljiv,« je povedala v izjavi za medije in dodala, da je prav, da Veber odide. Poudarila pa je, da za zdaj še nič ne kaže, da bi stranka NSi šla v vlado (v primeru, da iz vlade odide SD), saj ponudbe za vstop (še) niso dobili, prav tako so se za to potezo pogajali že lani. Dejala je še, da si je Cerar sicer vzel nekaj časa za premislek in bi se v tem času lahko ukvarjali s čim drugim, a zdaj so v stranki zadovoljni, ker je potegnil pravo potezo. Matej Tonin, vodja poslanske skupine NSi, pa je dodal, da interpelacije zoper Vebra ne bodo vložili. »Zmagala je pravna država,« je pristavil. »Mi v komisiji DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb smo zgolj opravili svojo nalogo, torej javnosti predstavili, da je minister kršil zakonodajo. Predsednik vlade se je odločil pravilno.«

Tanko: Škoda, ker se to ni zgodilo že prej

»Moram reči, da je odločitev predsednika vlade, da pozove ministra za obrambo k odstopu, razumna, škoda pa je, ker se to ni zgodilo že prej. Namreč v tem času se nobene okoliščine niso spremenile in se zadeva 14 dni po nepotrebnem premika med vlado in poslanskimi skupinami znotraj koalicije,« pa je odločitev komentiral vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Poudarja, da je razrešitev ministra stvar koalicije, pri tem pa se ne sme računati le na glasove opozicijskih poslancev. »Razprtije so prisotne že dalj časa, koalicija skoraj nikoli ni kompletna, skoraj ni meseca v tem mandatu, ko bi vlada bila popolna, in ministri ne morejo opravljati svojih nalog zaradi takšnih in drugačnih razmer. To je zagotovo težava, kar se vidi tudi iz nabora zakonov, ki so posredovani v DZ,« pa meni o morebitni koalicijski krizi. »Vlada se ves čas ukvarja s kadrovskim prestrukturiranjem. Če nima težav znotraj lastne ekipe, pa se ukvarja z gospodom Janšo

Vilfan: Jaz bi takoj odstopil

Poslanec ZaAB Peter Vilfan pa pravi, da je kljub Vebrovim obrazložitvam ostal dvom o njegovem ravnanju, a je bila odločitev, ali je dvom tako velik, da mora minister oditi, v rokah premierja. Dodal je, da predsednik vlade za svoje odločitve tudi odgovarja. »Če se postavim v položaj ministra za obrambo, ki bi mu predsednik vlade rekel, da mu ne zaupa več in zahteva odstop, bi nemudoma odstopil.« Kako bo ZaAB ravnal ob najverjetnejšem odločanju o razrešitvi, pa ni povedal.

Deli s prijatelji