ŠTUDENTSKI DOM

Nič več subvencij za bivanje pri zasebnikih

Objavljeno 13. julij 2013 21.52 | Posodobljeno 13. julij 2013 21.54 | Piše: STA, S. J.

Ministrstvo za izobraževanje daje prednost javnim in zasebnim študentskim domovom in ne zasebnikom.

V študentskih domovih se je sprostilo veliko postelj.

LJUBLJANA – Bivanje pri zasebnikih glede na letošnji razpis za sprejem v študentske domove ne bo več subvencionirano, kar pomeni, da bodo morali študenti, ki živijo pri zasebnikih, plačati polno ceno. Na ministrstvu za izobraževanje so pojasnili, da skladno s strategijo pri tem dajejo prednost javnim in zasebnim študentskim domovom in ne zasebnikom.

Ker je glede na prijave v zadnjih letih mest v javnih in zasebnih študentskih domovih dovolj, se število mest pri zasebnikih zmanjšuje. Skladno z realizacijo oziroma zasedenostjo teh kapacitet v preteklem študijskem letu so bile določene razpisne kvote za študijsko leto 2013/2014, so zapisali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Po navedbah ministrstva se je kvota za zasebnike povečala le za Univerzo na Primorskem, ker v študentskih domovih ni dovolj kapacitet.

V visokošolskem središču Maribor se je število mest v javnih študentskih domovih za prihodnje študijsko leto povečalo za 68, in sicer z 2799 na 2867. Pri tem je značilno, da so se povečali standardi v javnih študentskih domovih in da v lanskem letu na dveh ponovljenih razpisih za zasebnike po navedbah ministrstva ni bilo dovolj povpraševanja.

Izjemnih okoliščin ni treba več dokazovati

Študentu, ki uveljavlja pravico do subvencioniranega bivanja v študentskem domu, po spremenjenem pravilniku ni treba več dokazovati izjemnih okoliščin, kot sta težak socialni ali zdravstveni položaj. Zadostuje le, da mu visokošolski zavod podaljša status, in na tej podlagi lahko uveljavi subvencionirano bivanje, pojasnjujejo na ministrstvu.

Subvencija za bivanje v študentskem domu se dodeljuje za čas trajanja enega študijskega programa na prvi stopnji, enega na drugi stopnji in enega na tretji stopnji, so še zapisali na ministrstvu.

Lani je bilo za subvencioniranje bivanja študentov na voljo nekaj več kot 3,2 milijona evrov. Subvencije za bivanje pri zasebnikih so znašale najmanj 60 in največ 120 evrov.

Študenti sicer lahko že od srede oddajo prošnjo za sprejem oziroma za podaljšanje subvencioniranega bivanja v študentskih domovih in pri zasebnikih za prihodnje študijsko leto. V razpisu je na voljo nekaj manj kot 15.000 ležišč.

Cenzus za dodelitev subvencije znaša 2288,21 evra bruto mesečno na družinskega člana v letu 2012. Prošnjo za sprejem je mogoče oddati do 12. avgusta, za podaljšanje bivanja pa do 20. avgusta.

Deli s prijatelji