ODZIVI

Nič več retorike, ampak konkretni ukrepi za manjšanje minusa

Objavljeno 10. maj 2012 15.46 | Posodobljeno 10. maj 2012 15.41 | Piše: T. L.

Delodajalci obsodili poskus vključitve »mini pokojninske reforme«, podpirajo pa podpis sporazuma med vlado in sindikati.

Delodajalci so zadovoljni z dogovorom med vlado in sindikati.

LJUBLJANA – Podpis stavkovnega sporazuma, ki daje osnovo za ublažitev nekaterih varčevalnih ukrepov v predlogu zakona o uravnoteženju javnih financ, za Slovenijo pomeni premik od retorike k dejanskim ukrepom za uravnoteženje proračuna, menijo delodajalci. Prepričani so, da dogovor kaže na zrelost socialnega dialoga in na to, da se izplača v ta dialog vlagati.

Nič več retorike, ampak konkretna dejanja

V Združenju delodajalcev Slovenije (ZDS) so v odzivu na podpis stavkovnega sporazuma med vlado in stavkajočimi sindikati javnega sektorja poudarili, da so dogovora veseli. Po besedah generalnega sekretarja ZDS Jožeta Smoleta sporazum predstavlja jasen znak, da uravnotežen proračun ne bo več le stvar retorike, temveč da bo prišlo do dejanskih ukrepov za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja.

Ob tem je Smole izrazil zadovoljstvo, da ni prišlo do realizacije sredinega vladnega predloga o »mini pokojninski reformi« znotraj predloga zakona. »Za nas je to predstavljalo izjemno presenečenje. Zakon govori zlasti o javnem sektorju, a ti ukrepi so bistveno širši, pa z njimi sploh nismo bili seznanjeni,« je izpostavil. Dodal je, da pokojninski ukrepi zahtevajo obravnavo vseh socialnih partnerjev, ne samo sindikatov.

V socialni dialog se izplača vlagati

Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer je ocenil, da je podpis sporazuma uspeh. Vladi in sindikatom je čestital, da »jim je uspelo, kljub temu da so bili ves čas na različnih bregovih. Če so s pogajanji sprejeli neki dokument, ki je bil usklajen, ne more biti popoln ne za eno ne za drugo stran. To kaže na zrelost socialnih partnerjev in na to, da se izplača vlagati v socialni dialog,« je menil. Tudi Antauer je obsodil poskus vlade, da »skozi zadnja vrata« oziroma mimo socialnih partnerjev v predlog zakona vključi »mini pokojninsko reformo«. »Tako se ne dela,« je dejal. To po njegovih besedah povzroča nezaupanje med socialnimi partnerji. »Zaupanje pa je osnovni pogoj za dober in uspešen socialni dialog. Brez zaupanja se ne da ničesar narediti uspešno,« je posvaril.

GZS na strani vlade

Iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) so sporočili, da podpirajo vladne varčevalne ukrepe, zahtevajo pa ohranitev vzvodov za razvoj, inovacije in internacionalizacijo. Gospodarstvo je vlado odločno podprlo pri prvotno načrtovanih varčevalnih ukrepih, saj enako kot za podjetja velja tudi za državo, so zapisali v sporočilu za javnost.

Gospodarstvo po njihovih navedbah od države pričakuje, da bo z enakim pristopom zagotovila primerno konkurenčno poslovno, razvojno in socialno okolje ter učinkovito pravno državo. Zato ukrepe vlade za pospešeno zmanjševanje primanjkljaja, ki se že nekaj let financira z zunanjim zadolževanjem, ne le podpirajo, ampak jih tudi zahtevajo, so poudarili v GZS.

V OZS že od začetka na strani vlade

»V OZS smo varčevalne ukrepe vlade podpirali od vsega začetka, saj je jasno, da lahko država potroši le toliko, kolikor se v gospodarstvu ustvari,« so dogovor vlade in sindikatov komentirali v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Ob tem so opozorili še, da bo to, kako uspešni bodo varčevalni ukrepi, ki jih je bilo treba zaradi pritiskov javnega sektorja oklestiti, jasno v prihodnosti.

 

Deli s prijatelji