ROK

Nič več državnega denarja v NLB?

Objavljeno 20. april 2012 10.28 | Posodobljeno 20. april 2012 10.28 | Piše: T. L., STA

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo trdi, da bo NLB dokapitaliziral tuji zasebni investitor in ne država.

NLB in NKBM sta prestali testiranje

LJUBLJANA – Danes se izteče rok, do katerega mora finančno ministrstvo pripraviti novo strategijo upravljanja državne naložbe v NLB. Sodeč po izjavah vlade, bo država z dokapitalizacijo banke svoje lastništvo v NLB znižala na 25 odstotkov plus eno delnico, 400 milijonov evrov svežega kapitala pa naj bi prišlo iz zasebnih virov.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo je v četrtek dejal, da je strategija vlade jasna – NLB bo dokapitaliziral tuji zasebni investitor in ne država. Na finančnem ministrstvu so več podatkov o novi strategiji obljubili za danes.

V Novi Ljubljanski banki (NLB) je imela sredi minulega leta država 45,62-odstotni delež, skupaj s paradržavnima skladoma, Kapitalsko družbo (Kad) in Slovensko odškodninsko družbo (Sod), pa je v NLB obvladovala 53,72 odstotka delnic. To pomeni, da bi država ob izpolnjevanju svojih napovedi, ki temeljijo na koalicijski pogodbi nove vladne koalicije, v NLB lahko odprodala do približno 28-odstotni delež.

Že druga dokapitalizacija v dobrem letu dni

Načrti vlade glede državnega lastništva NLB so tesno povezani z načrtovano letošnjo dokapitalizacijo NLB, že drugo v dobrem letu dni. NLB mora namreč glede na usklajeno evropsko dokapitalizacijo do 30. junija doseči 9-odstotni količnik najbolj kakovostnega temeljnega kapitala.

Največja slovenska banka zaradi slovenskih gospodarskih težav in s tem povezano rastjo slabih posojil potrebuje več novega kapitala kot so ocene Evropskega bančnega organa (Eba). Ocenjena višina dokapitalizacije je tako 400 milijonov evrov in ne 320 milijonov evrov, kot navaja Eba.

Šušteršič optimističen

Vlada je že takoj ob nastopu mandata oblikovala posebno pogajalsko skupino, ki se pogaja s potencialnimi investitorji. Minister za finance Janez Šušteršič pogovorov ne želi komentirati, ves čas pa pravi, da je optimističen glede končnega dogovora. Najtežja tema pogovorov je skoraj gotovo cena dokapitalizacijskih delnic NLB.

Bo belgijski KBC še vlagal?

Med potencialnimi vlagatelji v NLB se najpogosteje omenjajo zdajšnja druga največja lastnica, belgijska banka KBC, Evropska banka za obnovo in razvoj ter Mednarodna finančna korporacija (IFC) iz skupine Svetovne banke.

Če bi ves delež države kupil KBC, bi lahko prišel do približno enakega deleža v NLB, kot ga ima zdaj slovenska država. KBC je namreč trenutno nekaj več kot 25-odstotni lastnik NLB. Po nekaterih ugibanjih bi KBC s sodelovanjem pri dokapitalizaciji utegnil priti celo do deleža, ki bi presegel 70 odstotkov.

Deli s prijatelji