LIKVIDIRANI

Nič od nič za vodilne v Probanki in Factor banki

Objavljeno 12. september 2013 22.48 | Posodobljeno 12. september 2013 22.49 | Piše: T. L.

Rusi prihajajo po Probanko in NKBM?

Tudi Probanka bo prenehala poslovati.

MARIBOR – Nekdanja uprava Probanke naj bi bila po podatkih Večera v sklepni fazi pogovorov z investitorjem iz Rusije (menda večjo rusko banko), česar pa v banki niso želeli potrditi. Ruski investitor naj bi bil pripravljen v mariborsko banko vložiti 192 milijonov evrov, kolikor je bila tudi zgornja meja dokapitalizacijskega predloga za skupščino delničarjev 30. septembra. Prav danes naj bi se predstavnik Probanke v Moskvi srečal s predstavniki morebitnih investitorjev. Po neuradnih podatkih naj bi šlo za banko Sberbank, ki je nedavno prevzela tudi Volksbank.

Še pred likvidacijo pa so skrbni pregled poslovanja kot potencialni dokapitalizatorji opravili tudi trije interesenti za Factor banko, vendar se tudi ti zaradi poslabšane gospodarske situacije v državi na koncu niso odločili za 50-milijonsko dokapitalizacijo, za kar je bil čas do konca oktobra. 

Brez odpravnin in brez služb

Sicer pa odpravnin ne dobi nobena od prejšnjih uprav potopljene Probanke in Factor banke, zaposlitev pa je obdržala zgolj Branka Hanzenmali Požar, ni pa še znano, na katerem delovnem mestu.  Odpravnine za banke, ki so pristale v likvidaciji, po zakonu niso predvidene. V Probanki so za Večer potrdili, da dogovor s člani prejšnje uprave še ni sklenjen.

Odpravnin naj ne bi po nepotrjenih podatkih dobila nekdanja člana uprave Factor banke, Ciril Dragonja in Dušan Valenčič, bosta pa ostala tudi brez zaposlitve.

Menda pa naj bi se drug ruski investitor zanimal tudi za Novo KBM, ki je že na seznamu podjetij, ki jih bo država prodala. To pa pomeni, da bi Probanka služila za pridobitev licence, po skorajšnji zelo verjetni dokapitalizaciji Nove KBM v višini 400 milijonov evrov pa bi ruski investitorji prek Probanke lastniško poskušali prevzeti že sanirano Novo KBM.

Sicer pa so v Novi KBM, ki je 10-odstotna lastnica Factor banke, napovedali tožbo zoper nekdanje vodstvo in nadzorni svet Factor banke.  

Tožilci ovrgli ovadbo zoper Pajenkovo, Banka Slovenije se ne da

S posli Probanke pa se ukvarja tudi slovensko pravosodje: marca letos je bila namreč zaradi domnevno spornih poslovnih potez pri preprodaji 12 tisoč delnic NLB ovadena nekdanja predsednica uprave Probanke Romana Pajenk, poleg nje pa tudi članica uprave Milana Lah. Mariborsko tožilstvo je ovadbo ovrglo, ker po njihovi oceni Probanka ni bila oškodovana. Po poročanju Pop TV pa naj bi se na odločitev tožilstva pritožila Banka Slovenija. V NLB naj bi imeli informacije, da naj bi Probanka za delnice na koncu plačala dvakrat več, kot naj bi bile dejansko vredne. Probanka naj bi bila tako oškodovana za 2,7 milijona evrov. Končno odločitev glede kazenske ovadbe bo po opravljenem strokovnem nadzoru nad delom tožilca sprejelo vrhovno državno tožilstvo.

Deli s prijatelji