POKOJNINSKA REFORMA

»Nič ni dogovorjeno, dokler ni vse dogovorjeno«

Objavljeno 15. oktober 2012 09.57 | Posodobljeno 15. oktober 2012 09.57 | Piše: A. L., STA

Odprto je še vedno vprašanje upokojevanja starejših brezposelnih in prehodnih obdobij za ženske.

Predsednik opozarja, da se prebivalstvo Slovenije stara

LJUBLJANA – Vladna stran bo danes v nadaljevanju pogajanj o pokojninski reformi predstavnikom delodajalcev in sindikatov po pričakovanjih posredovala čistopis do zdaj dogovorjenih rešitev. Nadaljevali bodo tudi razpravo o poklicnih pokojninah. Predlog reforme naj bi bil sicer na vladi že v tem tednu, vendar se bodo pogajanja nadaljevala tudi po tem.

Nekatera vprašanja, ki so jih izpostavljali sindikati, še ostajajo odprta, med drugim vprašanje upokojevanja starejših brezposelnih in vprašanje prehodnih obdobij za ženske.

Kompromisi

Še vedno je odprta tudi problematika poklicnih pokojnin. Slovenska zveza sindikatov Alternativa opozarja, da zdajšnji naložbeni sistem ne zagotavlja zadostnih sredstev, zato predlagajo, da se poklicne pokojnine zagotavljajo bodisi iz obveznega pokojninskega zavarovanja bodisi tako, da jamstvo za njihovo izplačilo vsaj v višini zajamčenega donosa prevzame država. Vladna stran bo na današnjih pogajanjih predvidoma predstavila kompromisni predlog glede tega vprašanja.

Številna vprašanja pa so že rešili. Toda ker zakon obravnavajo v svežnju po načelu »nič ni dogovorjeno, dokler ni vse dogovorjeno«, še nobeno poglavje ni v resnici zaprto. Vlada si želi, da bi reforma začela veljati s 1. januarjem 2013.

Deli s prijatelji