POGAJANJA

Nič ne bo, vlada o sindikatih tudi v nedeljo

Objavljeno 28. november 2014 12.36 | Posodobljeno 28. november 2014 14.36 | Piše: STA, T. L.

Pogajanj za javni sektor danes ne bo, vlada za odločitev potrebuje več časa.

LJUBLJANA – Za popoldne predvidenega nadaljevanja pogajanj o ukrepih v javnem sektorju za leto 2015 ne bo. Vladna stran je namreč sindikate obvestila, da mora predlog, ki so ga podali v četrtek, temeljito preučiti in na tej podlagi sprejeti odločitve o nadaljnjih korakih. Odločitev vlade naj bi bila znana do nadaljevanja pogajanj v ponedeljek. Minister Boris Koprivnikar pa predvideva, da se bo na to temo sestala tudi koalicija, po neuradnih informacijah v nedeljo. Da naj bi se pogajanja nadaljevala v ponedeljek, so potrdili tudi v sindikatih.

Kot je minister za javno upravo Koprivnikar dejal v izjavi ob robu obiska v Podravju, kjer se je udeležil delovnega srečanja z župani podravskih občin, je vlada v »stalni komunikaciji«, način organiziranja in posvetovanja pa prepušča predsedniku vlade.

A pričakuje, da se bo vladna stran do ponedeljka, ko načrtujejo naslednje srečanje s sindikati, opredelila do »situacije, v kateri smo se znašli«. Prav tako pričakuje, da se bo do tega vprašanja opredelil tudi vrh koalicije. Po neuradnih informacijah naj bi se ta sestal v nedeljo zvečer v prostorih vlade. »In ko bomo imeli neke odgovore, kako ravnati v tej situaciji, jih bomo poslali sindikalni strani in tudi javnosti,« je napovedal minister.

Nič o popuščanju

O tem, ali so v koaliciji o tem vprašanju različna stališča, pa pravi, da znotraj koalicije vedno obstaja zelo veliko različnih stališč. A je namen usklajevanj prav v tem, da ta stališča soočijo in sprejmejo skupno stališče. »Gre za usklajevanje, ne pa neusklajenost,« je poudaril Koprivnikar.

Koliko bi bila vlada pripravljena popustiti, pa ni želel špekulirati, ker to ni, kot je dejal, stvar njegove odločitve, ampak je problem širši. Po njegovih besedah gre namreč za zelo pomembno spremembo, »ki odločilno vpliva tudi na zasnovo finančne konstrukcije v letu 2015«.

Koprivnikar je novinarjem pri tem povzel dogajanje na četrtkovih pogajanjih. Najprej so sindikate seznanili, da vlada ni sprejela njihovega predloga, ki bi glede na letos pomenil povečanje sredstev za 90 milijonov evrov. Sindikati pa so nato zavrnili predlog vlade, po katerem bi ob podaljšanju zdaj veljavnih ukrepov prihranili dodatnih 70 milijonov evrov.

Sindikati so nato na mizo dali nov predlog, ki v bistvu pomeni podaljšanje že veljavnih ukrepov z nekaterimi popravki. »To pomeni, da za državni proračun v naslednjem letu ne bi mogli pričakovati dodatnih prihrankov pri stroških dela javnih uslužbencev,« je povzel.

Deli s prijatelji