NA POČITNICAH

Ni vsakdo za animatorja

Objavljeno 18. julij 2013 16.15 | Posodobljeno 18. julij 2013 16.15 | Piše: R. Š.
Ključne besede: animator

Dopust v pravem pomenu besede je torej – za dve, tri ali štiri ure na dan – na voljo tudi starejšemu delu družine. Za to poskrbijo animatorji, vse bolj priljubljeni prijatelji staršev majhnih otrok na poletnih počitnicah.

Kim (levo), Žiga (na sredini) in Nika (desno) s svojimi varovanci. Foto: S. N.

Animacija otrok v hotelskih in apartmajskih kompleksih vzdolž jadranske obale seveda ni nič novega, se je pa v zadnjih letih dodobra razvila in izpopolnila. Postala je – vsaj pri večjih turističnih ponudnikih, kakršen je denimo Kompas – privlačna za otroke od štirih do dvanajstih let in se je oddaljila od nujnega zla dodatne ponudbe agencij. Animacija v družinskih klubih je torej vse prej kot varstvo otrok, najmlajši pa so ob domiselnih aktivnostih animatorjev slabe volje lahko le zadnji dan dopusta. Ker se je pač treba posloviti od pesmi in plesa, od gusarjev, klovnov, mornarjev, ribic in čebelic...

Svoje delo in poslanstvo so nam predstavili trije mladi animatorji, 22-letna Kim in 21-letna Nika iz Ljubljane ter 20-letni Žiga iz Cerknice, ki v teh julijskih dneh zabavajo otroke v Kompasovem družinskem klubu v hotelskem naselju San Antonio v Biogradu v osrednji Dalmaciji. Tam v ličnih hišicah v zeleni oazi med pinijami uživa nekaj deset slovenskih družin, mednje pa je elegantno pomešana družba animatorjev. »Lahko rečem, da smo res luštna ekipca. Včasih smo imeli še vodjo, vendar se večkrat nismo strinjali, zdaj smo si enakovredni in je odlično. Tedenski program animacije za otroke namreč pripravljamo sami, edino Medex kot naš sponzor je stalnica enega delovnega dopoldneva,« pravi Žiga, ki kot Kompasov animator poletja na Jadranu v tej vlogi preživlja že četrto leto. Kim je animatorka tretje leto zapored, medtem ko je Nika letos na uvajanju in se šele kali v tej vlogi. Kim in Žiga bosta v Biogradu preživela sedem oziroma osem tednov, Nika pa tri. »Čez poletje se na vsaki lokaciji načeloma zamenjata dve ekipi animatorjev. Mi bomo tu do začetka avgusta, nato pridejo novi. Vse poletje je vseeno malce dolgo ... Četudi nam prijatelji v Ljubljani pravijo, kako nam je fajn, ko smo ves čas ob morju z brezplačno namestitvijo in s hrano in še zaslužimo zraven. Ampak animacija za otroke zahteva tudi precej odrekanja in odgovornosti. Predvsem pa moraš imeti rad otroke in delo z njimi,« menita Kim in Žiga.

V Kompasovih družinskih klubih so dobrodošli otroci od četrtega do 12. leta starosti

Delovno-dopustniški dan je okvirno razdeljen na dopoldanske delavnice (mini klub), popoldanske športne aktivnosti in delavnice ter večerni mini disko in predstavitev opravljenega dela. »Povsod so seveda starši lahko ob otrocih, čeprav je ravno 'odklop' staršev za nekaj ur eden od naših ciljev. Seveda so otroci zelo različni, lahko najdete štiriletnika, ki je povsem samostojen in aktivno sodeluje, srečamo pa tudi dokaj zaprte in boječe desetletnike,« dodajajo biograjski animatorji Kim, Nika in Žiga, sicer vsi študentje. Klubi za otroke so trenutno nadvse aktivni v Kompasovih namestitvah v Šibeniku, Makarski in Biogradu, pri čemer je dogajanje v Šibeniku najbolj številno in raznoliko, saj je tudi gostov v tamkajšnjih hotelih največ.

In kako sploh postaneš animator? Glede na poletno kombinacijo morja, zabave in zaslužka je zanimanja za to študentsko delo najbrž veliko. »Seveda smo imeli vsi testiranja, vsak sicer malce drugačna, a vsekakor ni vsakdo primeren za to delo. Nimamo samo slovenskih otrok, za doplačilo se v klubu znajdejo tudi tujci, tako da so dobrodošli tudi tuji jeziki. Otrokom nikakor ne sme biti dolgčas, imeti moraš veliko energije in domislic za zabavo in aktivnosti. Pa super je, če že koga izmed izkušenih animatorjev poznaš, da lahko takoj delaš v usklajeni ekipi,« so še povedali Cerkničan Žiga ter Ljubljančanki Kim in Nika. Danes sicer klovni, jutri pa že pirati ...

Deli s prijatelji