ŠTRUKELJ PROTI JANŠI

»To ni socialni dialog, ampak socialni konflikt«

Objavljeno 23. marec 2012 23.03 | Posodobljeno 23. marec 2012 23.03 | Piše: S. U., STA

Štrukelj meni, naj se varčevalni ukrepi začnejo pri bogatih.

Evri, ki odtekajo. Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Predsednik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je napovedano znižanje plač javnim uslužbencem za 15 odstotkov, ki ga za uravnoteženje javnih financ predvideva vlada, označil za nesprejemljivo. Kot je dejal, bodo v Svizu v začetku prihodnjega tedna sklicali izredno sejo glavnega odbora in dorekli nadaljnje korake.

Začeti pri bogatih in sivi ekonomiji

Z varčevalnimi ukrepi vlade, meni Branimir Štrukelj, bi morali začeti na strani najbogatejšega sloja prebivalstva in pri sivi ekonomiji. Predsednik Sviza vztraja pri izhodiščih, ki so jih imeli že v času Pahorjeve vlade, in sicer so se pripravljeni odrekati nekaterim pravicam, kot so jubilejne nagrade in nadomestila, na znižanje plač ali odpuščanja delavcev pa nikakor ne bodo pristali.

»Predsednik vlade je rekel, da bi se morali izpogajati do 5. aprila, do takrat nas loči dobrih 10 dni. Tako opevani socialni dialog to vsekakor ni, vse je bolj podobno ultimatu in na neki način izzivanju splošnega socialnega konflikta,« ocenjuje Štrukelj.

Želijo privarčevati 818 milijonov evrov

Vlada želi z različnimi varčevalnimi in prilagoditvenimi ukrepi letos privarčevati dobrih 818 milijonov evrov, prihodnje leto pa skoraj 949 milijonov evrov. S prilagoditvami delovanja javnega sektorja želi vlada letos privarčevali dobra 402 milijona evrov, prihodnje leto pa 408 milijonov evrov. Med ključne predlagane ukrepe spada tudi znižanje plač v celotnem javnem sektorju za 15 odstotkov do konca leta z možnostjo hitrejše odprave plačnih nesorazmerij.

Med ukrepi z velikim finančnim učinkom vlada navaja še zmanjšanje deleža kritja zdravstvenih storitev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, neizplačilo regresa javnim uslužbencem letos in nižanje dnevnic ter nadomestil za prevoz na delo.

Vlada predvideva še omejitev zaposlovanja v javnem sektorju, omejitev letnega dopusta na največ 32 dni in spremembe nekaterih normativov v predšolskih ustanovah.
 

Deli s prijatelji