VREMENSKA

Ni še konec: poplavljen mejni prehod, Krka še narašča

Objavljeno 02. september 2014 12.04 | Posodobljeno 02. september 2014 12.04 | Piše: Mo. S.

S Primorskega ob tem poročajo tudi o močni burji.

Takole je v Pomurju.

LJUBLJANA – Po prehodu hladne fronte smo se po večini države ubadali z vremenskimi nevšečnostmi. Meteorna voda je zalila kar nekaj kleti in cest, ponekod je padala celo toča. Tudi danes smo se zbudili v oblačno in deževno jutro, zaradi velike količine padavin v zadnjem dnevu pa reke poplavljajo in bodo še nekaj časa.

Hotiza je zaprta

V ponedeljek zvečer so tako delavci CGP Krško zaradi narasle Krke zaprli cesto Kostanjevica na Krki–Zameško, danes pa je pomurska policija sporočila, da so morali zaradi narasle Mure zapreti tudi mejni prehod Hotiza. »Obveščamo vas, da je zaradi poplavljenega cestišča od danes od 6.30 naprej zaprt mejni prehod Hotiza. Za prestop meje z Republiko Hrvaško uporabljajte druge mejne prehode. Prav tako je reka Mura poplavila tudi regionalno cesto med Razkrižjem in Srednjo Bistrico. Zapore in obvoz za omenjeno cesto so urejeni,« nam je sporočila tiskovna predstavnica PU Murska Sobota Suzana Rauš.

Primorce hladi močna burja

Okoli 9.30 je voda zalila tudi dvorišče na Kolodvorski 40 v Lendavi in še narašča, pa poroča uprava za zaščito in reševanje. V akcijo so šli gasilci, namestili so protipoplavne vreče in preusmerili tok vode.

Medtem s Primorskega poročajo o močni burji, ki na območju Vipavske doline piha s hitrostjo med 80 in 100 kilometri na uro. Zaradi tega na hitri cesti Razdrto–Vrtojba med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina velja zapora I. stopnje za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do nosilnosti osem ton, poroča prometnoinformacijski center.

Krka še narašča

Agencija RS za okolje (Arso) ob tem poroča o porastu Krke in drugih rek v vzhodni Sloveniji. Mura poplavlja znotraj protipoplavnih nasipov. Pretok v Gornji Radgoni znaša 670 kubičnih metrov na sekundo in upada. Predvidoma do četrtka bo Mura še poplavljala znotraj protipoplavnih nasipov. Dravinja je tudi v spodnjem toku začela upadati, bo pa danes še poplavljala na območjih pogostejših poplav.

Krka, ki je včeraj zvečer v Podbočju presegla opozorilni pretok 200 kubičnih metrov na sekundo, počasi še narašča in poplavlja na območjih pogostih poplav. Velik pretok bo ohranila tudi v prihodnjih dneh. Pretoki drugih rek na vzhodu Slovenije bodo danes še veliki. Posamezne reke lahko ponovno presežejo opozorilne pretoke. Reka Ledava ima presežen opozorilni pretok, vendar trenutno počasi upada.

Kakšne so razmere pri vas? Pošljite nam fotografije.

Deli s prijatelji