ZLOGLASNA SEJA

»To ni samo norčevanje iz nas, poslancev«

Objavljeno 06. junij 2013 21.15 | Posodobljeno 06. junij 2013 21.13 | Piše: STA, Mo. S.

Predsednik odbora DZ za pravosodje Branko Grims je po sredinih zapletih danes vendarle sklical nadaljevanje seje odbora v petek ob 10. uri.

Franc Bogovič.

LJUBLJANA – Predsednica NSi Ljudmila Novak meni, da se je v sredo v državnem zboru (DZ) zgodil »mini udar«, saj je podpredsednik odbora za pravosodje Aljoša Jerič (PS) samovoljno sklical nadaljevanje seje odbora. NSi zato protestira in bo danes predsedniku DZ Janku Vebru podal poziv k odstavitvi Jeriča kot podpredsednika odbora, pričakuje pa, da bi morale predlog podpreti vse stranke, ki želijo, da DZ dela po poslovniku in zakonu.

Novakova je povedala, da njegovo ravnanje ni v skladu s poslovnikom. Stranke niso bile obveščene, da seja odbora poteka, saj so to po njenih besedah videli šele prek televizijskega prenosa. Meni, da se takšne napake v prihodnosti ne smejo dogajati, Jerič pa da mora prevzeti odgovornost in odstopiti z mesta podpredsednika. Jerič se po njenih besedah izgovarja tudi na to, da je izredno sejo o stanju v pravosodju treba izvesti do 8. junija, vendar pa se predsednica NSi vprašuje, zakaj je bilo tako nujno, da Jerič »svojevoljno skliče nadaljevanje odbora« ravno 5. junija.

Norčevanje iz poslancev in napad na demokracijo

Odzval se je tudi prvak SLS Franc Bogovič, ki pravi, da gre tu za primer prakse, ki se ne sme ponoviti, zato se zahtevi NSi v stranki pridružujejo. Pričakujejo, da tisti, ki so v sredo »ob 11. uri, ko vemo, kaj se je v Sloveniji dogajalo«, na tak način kršili poslovnik in zaostrovali razmere v slovenskem parlamentu, prevzamejo odgovornost. Tudi poslanci SLS so Vebru posredovali dopis, v katerem mu sporočajo, da so bili v sredo priča »organiziranemu in zavestnemu poskusu izpeljave nadaljevanja seje delovnega telesa brez vrednosti parlamentarne opozicije, kar je gotovo prvovrstni škandal v slovenskem političnem prostoru«. Naknadno so v SLS potrdili, da bodo v zvezi s tem zahtevali sklic izredne seje komisije za poslovnik.

»To, kar se je dogajalo včeraj, ni samo norčevanje iz nas, poslancev, in našega dela, temveč je po naši oceni tudi grob napad na institucijo DZ in demokracijo,« so še zapisali v sporočilu za javnost.


Veber je za pogovore

Predsednik DZ Janko Veber je zaradi zapleta danes svetoval predvsem pogovor med predsednikom in podpredsednikom odbora. Zahteve po zamenjavah so po njegovih besedah mogoče, a je DZ tisti, ki imenuje in razrešuje člane odbora. Poudaril pa je, da zapleti ne bi smeli zasenčiti same vsebine in prihodnjih dogodkov. Obenem je opozoril, da se morajo vsi držati določil poslovnika.

Nadaljevanje seje v petek ob 10. uri

Predsednik odbora DZ za pravosodje Branko Grims (SDS) je po sredinih zapletih danes vendarle sklical nadaljevanje seje odbora za petek ob 10. uri. Pričakovati je, da se bo po seji odbora začela tudi izredna seja DZ o stanju v pravosodju, ki so jo zahtevali poslanci SDS. Ti so namreč zahtevali izredno sejo o stanju v pravosodju, pred tem pa bi moral delo končati tudi odbor DZ za pravosodje. Ta je razpravo začel v torek in jo po osmih urah prekinil. Pričakovati je bilo, da se bo seja nadaljevala v sredo zjutraj, a jo je predsednik odbora Grims sklical za prihodnji teden – temu navkljub pa se je podpredsednik odbora Jerič odločil za sklic sejo v sredo.

Deli s prijatelji