MIGRANTI

Ni razkril, zakaj so enemu migrantu odvzeli prostost

Objavljeno 10. februar 2016 16.15 | Posodobljeno 10. februar 2016 16.15 | Piše: T. L.

»Zaradi migracij v Sloveniji ni nobenega varnostnega dogodka, ki bi lahko vzbujal skrb državljanov,« je zatrdil državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic.

LJUBLJANA – Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je na tiskovni konferenci pojasnil, da migracijski tok v celoti obvladujejo in da so razmere nadzorovane. Zagotovil je, da je delo v sprejemnih in namestitvenih centrih odlično organizirano in da so v letu 2016 zabeležili dve kršitvi javnega miru ter dve kaznivi dejanji migrantov. »Zaradi migracij v Sloveniji ni nobenega varnostnega dogodka, ki bi lahko vzbujal skrb državljanov,« je zatrdil.

Kaj so obravnavali

V enem primeru kaznivega dejanja je šlo za odkritje ponarejenih osebnih izkaznic, o drugem Šefic konkretneje ni govoril, je pa dejal, da so osumljencu že odvzeli prostost in podali ovadbo, poroča STA. Navedbe o zasegih večjih količin orožja je zavrnil. Kot je dejal, so zasegli nekaj predmetov, nekaj literature, a pri nobeni najdbi ni šlo za kaznivo dejanje, prav tako ni bilo razlogov, da bi kogar koli zadržali.

Nekaj je bilo tudi primerov prehodov na zeleni meji, ki pa so jih zaznali, ljudi prijeli, jih zadržali ter sprožili ustrezne postopke.

Varnostne razmere ne odstopajo od tistih pred prihodom migrantov, je zagotovil Šefic. Dnevno v državo pride do 2800 migrantov. Slovenija je od uvedbe strožjega nadzora vstopa migrantov zavrnila 116 oseb, so pa aktivnosti omejene predvsem na Dobovo in Šentilj. 

Poudaril je, da tesno sodelujejo s predstavniki lokalnih skupnosti, ki v večini primerov nasprotujejo namestitvi migrantov. Srečali so se s predstavniki Hajdine in Kidričevega ter demantirali nekatere informacije, ki so jih imeli. Napovedal je, da si bodo v naslednjih dneh predstavniki lokalnih skupnosti lahko ogledali vojaški objekt. »Želimo delati odprto in transparentno.«

In kaj je z lokacijo na Vrhniki? Šefic je dejal, da opravljajo vzdrževalna dela, »ker je objekt v slabem stanju in ga držimo v kondiciji, če bi ga kdaj slučajno potrebovali«. Obljubil je, če bo potrebno, bodo tam nameščene bolj ranljive skupine zaradi bližine šole in vrtca. Dejal je še, da razumejo skrbi župana in lokalnega prebivalstva, ter dodal, da so bili prisotni tudi predstavniki policije ter da gre za skupni dogovor.

 

Deli s prijatelji